Kreten uit de Wetstraat

Raoul Hedebouw over Conner Rousseau: “Als ik zat ben, word ik geen liberaal”

© belga

Wie slipt in de Wetstraat of in de geruchtenmolen belandt, verzeilt vroeg of laat in deze rubriek.

Dario Van Fleteren

Zattemansklap

Conner Rousseau, de voormalige voorzitter van Vooruit, kan niet meer geloofwaardig tegen extreemrechts strijden. Dat zegt PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw in een interview met Humo. “Hij vergoelijkte zijn racistische uitspraken door te zeggen dat hij te veel gedronken had. Maar als ik zat ben, word ik geen liberaal”, maakt de communist de vergelijking.

Over woke

Stilaan is er geen ontkomen meer aan de verkiezingscampagne. Zelfs Primo Magazine & TV-Gids start met een verkiezingsreeks. Daar bijt Vooruit-voorzitster Melissa Depraetere de spits af. Politiek is vaak “gezever”, geeft ze mee. “Als je politici soms ziet tekeergaan over non-issues als woke vraag ik mij af: ‘Wat zit ik hier eigenlijk te doen?’”

Zattemansklap (2)

Hedebouw heeft helemaal geen alcohol nodig om jolig te doen. “Ik probeer kleur te brengen in de politiek”, zegt hij. In tegenstelling tot de minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) die “zulke saaie uiteenzettingen houdt” zodat “iedereen in slaap valt”. Hedebouw betreurt saaiheid in de politiek. Hoe saaier, hoe minder mensen de politiek volgen en hoe gemakkelijker de regering haar gang kan gaan, redeneert hij. Hedebouw zit wel op het goede pad, vindt hij. “Mensen zeggen me: ‘Raoul, ik ken niks van politiek, maar door uw tussenkomsten voel ik me vertegenwoordigd.’”

Over woke (2)

Uit de politieke reeks van Primo leren we dat de socialistische kopvrouw bang is van ratten en muizen. “Ik sta doodsangsten uit zodra iemand nog maar begint over die beesten. En ik heb intussen al gemerkt dat ik niet de enige ben. Voor de rest ben ik gezegend met de gave geen stress te hebben. Dat is een cadeau in mijn job.”

Omringd door narcisten

Vanuit Antwerpen slaagt de lijsttrekker voor de Kamer, Jinnih Beels (Vooruit), er na een dikke vijf jaar schepen zijn in om veel van zich te laten afglijden. Op Instagram deelt ze in het kader van Wereldboekendag haar “grootste aanrader na vijf jaar politiek”. Daarbij plaatst ze de cover van het boek “Omringd door narcisten”.