Direct naar artikelinhoud
F-16

Lockheed Martin: F-35's kosten minder dan België heeft begroot

Twee F-35-toestellen.Beeld REUTERS

Het Amerikaanse voorstel om de Belgische F-16's te vervangen door F-35's van Lockheed Martin, valt binnen het budget dat de Belgische overheid heeft voorzien. Dat heeft een verantwoordelijke van Lockheed Martin gezegd op het luchtvaartsalon van Farnborough, ten zuidwesten van Londen.

"Ik ben heel tevreden over onze prijs", zei Jack Crisler, een bestuurder van Lockheed Martin, aan enkele Belgische journalisten. Hij maakte niet bekend welke prijs de Amerikaanse regering precies in haar bod heeft ingeschreven.

De Belgische regering schreef initieel een bedrag van ongeveer 3,6 miljard euro in voor de aankoop van de nieuwe jachtvliegtuigen. Voor het volledige programma, met een levensduur van 40 jaar, is ongeveer 15 miljard euro begroot.

In de officiële procedure voor de vervanging van de F-16's neemt Lockheed Martin het op tegen de Eurofighter van Airbus. Daarnaast is er een Frans voorstel rond de Rafale, dat buiten de officiële procedure werd ingediend. De federale regering buigt zich nu over die aankoopprocedure en wil voor het einde van haar legislatuur de knoop doorhakken.

Recent kwam het dossier in een storm terecht. Het leger zou informatie over een mogelijke levensduurverlenging van de huidige F-16-toestellen niet hebben doorgegeven aan de minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).