Een beeld van de bevrijdingsfeesten vorig jaar. Voor de 75ste editie in 2019 wordt er aan een ambitieus programma gewerkt. © Wim Hendrix

Herdenkingsmonument en ambitieus programma voor 75ste herdenking van bevrijding

Er komt voor de 75e verjaardag van de bevrijding van Antwerpen, in 2019, een herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog aan het MAS. Als het van burgemeester Bart De Wever (N-VA) afhangt, moet er ook een museum of een permanente tentoonstelling komen.

Patrick van de perre

Dit jaar worden de bevrijdingsfeesten in Antwerpen nog volgens de bekende formule georganiseerd. Dat betekent onder meer een bevrijdingsbal, een optocht van legervoertuigen en een taptoe.

Volgend jaar, wanneer de 75ste verjaardag van de bevrijding van Antwerpen wordt gevierd, komt er een speciaal programma. “Tegen die tijd willen we een monument onthullen in de buurt van het MAS. Dat moet alle slachtoffers van de oorlog herdenken. De Joden die werden afgevoerd, maar ook de slachtoffers van de V-bommen, militairen en bijvoorbeeld verzetslui en politieke gevangenen, die het leven hebben gelaten”, zegt burgemeester Bart De Wever.

Permanente tentoonstelling

In overleg met een wetenschappelijke adviesraad wordt er ook een tentoonstelling samengesteld over de Tweede Wereldoorlog en de rol die Antwerpen daarin gespeeld heeft.

“Die zal op de bevrijdingsfeesten van 2019 te zien zijn en als het van mij afhangt komt er ook een permanente museale opstelling over die periode. Maar dat krijgen we tegen volgend jaar niet voor elkaar. Dat is iets wat tijdens de volgende legislatuur zal moeten uitgewerkt worden.”

Een idee is om een verdieping van het MAS aan dit onderwerp te wijden. Maar dat is niet evident, omdat het museum een eigen collectie en programmatie heeft.

Materiaal om een zaal te vullen is er alvast genoeg. “In februari nodigen we iedere Antwerpenaar, die op de een of andere manier bij de oorlog betrokken was, uit in het FelixArchief. Dat is een kantelmoment. De mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt worden steeds schaarser. Het is nu het moment om hun verhaal neer te schrijven en te bewaren voor het nageslacht”, gaat de burgemeester verder.

© BELGA

De 75ste verjaardag van de bevrijding zal niet alleen een wetenschappelijk luik kennen. Er wordt ook gefeest. Op het Steenplein komt een bevrijdingsdorp dat de Antwerpenaar terugbrengt naar 1944.

“En er zullen vliegtuigen die actief waren tijdens de Tweede Wereldoorlog over de stad vliegen. Op de Schelde meren oude oorlogsschepen aan. Onder meer evacuatieschepen die destijds gebruikt werden”, zegt Bart De Wever.

Ook de route van Boom naar Antwerpen, die aan de bevrijding van Antwerpen voorafging, wordt opnieuw gereden. “De stad is bevrijd door de Engelsen en de Canadezen. Maar we staan ook stil bij de Poolse militairen die betrokken waren bij de slag om de Schelde.”

Een andere publiekstrekker moet een klank- en lichtspel op de Grote Markt worden. Een gedetailleerder programma van de bevrijdingsfeesten in 2019 zal in de loop van volgend jaar bekendgemaakt worden.