Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

De 'Reus' van de Bende van Nijvel zou dan toch niet Christiaan Bonkoffsky zijn.Beeld rv

In de toekomst kunnen studenten aan de KU Leuven hun examens online of via de webcam afleggen. Christiaan Bonkoffsky is volgens de speurders dan toch niet de 'Reus' van de Bende van Nijvel. Werd defensieminister Steven Vandeput opnieuw om te tuin geleid? En u denkt best twee keer na vooraleer u Facebook toestemming geeft om uw gezicht te herkennen.

In het nieuws

1. KU Leuven gaat online examens afnemen

Aan de KU Leuven zullen studenten in de toekomst online examens kunnen afleggen. Ook toetsen voor de webcam zijn een optie. "Waarom zou een student geneeskunde die in een Brugs ziekenhuis stage doet naar Leuven moeten komen om een schriftelijk examen af te leggen?"

2. Onderzoek naar Bonkoffsky wordt gestaakt: "Opnieuw afremmende krachten aan het werk?"

Het onderzoeksteam rond de Bende van Nijvel staakt het onderzoek naar Christiaan Bonkoffsky, het gewezen lid van de Groep Diane die kort voor zijn dood bekentenissen aflegde. "Ik hoop dat ze een goede uitleg hebben", zegt overlevende David Van de Steen. Ook de familie van de overleden rijkswachter gelooft nog in de piste en geeft daarom DNA aan het gerecht.

3. "Dramatische terugkeer van mazelen": groeiende vaccinatieweerzin brengt volksgezondheid in gevaar

De Europese Commissie luidt de noodklok over de groeiende weerzin bij burgers om hun kinderen en zichzelf te laten vaccineren. De volksgezondheid komt in gevaar omdat EU-landen de internationaal afgesproken vaccinatiegraad voor ziektes als mazelen, difterie, kinkhoest en tetanus niet halen.

4. Ter dood veroordeelde gastprof VUB twee jaar opgesloten in Iran: "Onherkenbaar en uitgemergeld"

Het is vandaag twee jaar geleden dat de Iraanse wetenschapper en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali werd opgesloten in de Evin-gevangenis in Teheran. Daar zit hij omdat hij beschuldigd werd van spionage en na een schijnproces ter dood werd veroordeeld. Foto's die zijn collega en UZ-spoedarts Gerlant Van Berlaer doorgestuurd kreeg, tonen een zwaar vermagerde Djalali. "Ahmadreza ziet er stervend uit."

Ahmadreza Djalali voor en twee jaar na zijn opsluiting.Beeld BELGAONTHESPOT

5. Werd defensieminister Vandeput alweer om de tuin geleid?

Claude Van de Voorde, oud-kabinetschef van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA), drukte in een e-mail in 2013 een voorkeur uit voor de F-35. Uit de mail blijkt ook dat hij daarover een gesprek had met Lockheed Martin. Eerder had hij gezegd dat hij geen voorkeur had. "Ik wist van niets", zegt Vandeput.

6. 2.500 keppeltjes tegen 'nieuwe vorm van antisemitisme' in Berlijn

Voor het joodse gemeentehuis in Berlijn en op verscheidene plekken in Duitsland verzamelden duizenden mensen, de meesten van hen met een keppeltje op. Niet omdat ze zelf allemaal joods zijn, maar omdat ze het weer opdoemende antisemitisme een halt willen toeroepen.

7. Te weinig pijnmedicatie en taboe over euthanasie: bewoners Oost-Vlaams rusthuis moeten "onmenselijk" lijden

Tijdens hun laatste uren moeten bewoners in een Oost-Vlaams rusthuis "onmenselijk" lijden. Niet alleen is er te weinig pijnmedicatie, wie euthanasie wil, moet naar "ergens anders". Dat klagen getuigen aan in gesprekken met De MorgenDit is geen uitzondering, menen experts en politici. 

Aan het koffieapparaat

1. Zo kan de radio zichzelf redden van de ondergang

4,4 miljoen Vlamingen luisteren dagelijks naar de radio, maar streamingdiensten als Spotify knabbelen steeds meer aan dat cijfer. Vooral de jeugd haakt af. BBC Radio 1 wil daarom vanaf juni maar liefst 50 procent nieuwe muziek programmeren en de weekendprogrammering al op vrijdagochtend laten beginnen. Wij schotelen alvast zeven survivaltips voor om het voortbestaan van het medium te garanderen.

2. Ideale maten zijn niet langer de ideale verkooptruc

In de film I Feel Pretty krijgt het zelfvertrouwen van een doorsnee onopvallende vrouw plots een boost, zonder dat haar uiterlijk ooit veranderde. Lichaamspositiviteit, zelfvertrouwen en herkenbaarheid: merken springen maar beter op de kar van 'female empowerment advertising'. Want dat kan naast sociale verantwoordelijkheid toch vooral winst opleveren. 

Aan het koffieapparaat
Beeld AP

3. Waarom ik morgen geen televisie zal kijken

In DM Zapt zet de redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Kris Kuppens neemt zich voor wat minder tv te kijken. "Morgen, en dat neem ik me bij deze plechtig voor, zal ik geen televisie kijken. Ik maak nog liever honderd fruitbrochettes. Zelfs dat lijkt me spannender."