Luister naar

Handelsakkoord EU en Japan oogst lof en kritiek

Nieuws
Het eerste vrijhandelsakkoord dat de EU en Japan hebben gesloten, is met gemengde gevoelens ontvangen. Ondernemers zijn blij, milieuorganisaties kritisch.
Ruurd Ubels Ruurd Ubels
maandag 11 december 2017 om 03:00

Brussel

‘Dit opent exportmogelijkheden voor onder meer vlees, zuivel en bloemen’, reageert Winand Quaedvlieg, gedelegeerde van werkgeversorganisatie VNO-NCW in Brussel, opgetogen.

Het nieuwe handelsblok is goed voor ruim een derde van de totale wereldeconomie en de afspraken bestrijken 99 procent van de onderlinge handel. Daarmee is het voor de EU het grootste bilaterale handelsakkoord dat zij ooit heeft afgesloten.

Na vier jaar onderhandelen sloten voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, en de Japanse premier Abe vrijdag de gesprekken af over het vrijhandelsakkoord Japan EU Free Trade Agreement. Het JEFTA-verdrag creëert één handelszone tussen de EU en Japan, waar importtarieven fors dalen en andere handelsbelemmeringen wegvallen.

Voor Japan komt het akkoord op een goed moment, want de economie van het land sukkelt al twee decennia. De verwachting is dat Japanse bedrijven hun elektronica en auto’s goedkoper naar de EU-landen kunnen exporteren. Voor auto’s gaan de handelstarieven op termijn richting nul. Ook ­willen de Europese Unie en Japan op het terrein van autoveiligheid en -onderdelen samenwerken en nieuwe internationale standaarden ontwikkelen.

In Nederland verwacht de land- en tuinbouwsector veel van JEFTA. Italiaanse en Franse exporteurs denken dat hun export van onder meer kazen en wijn richting Japan gaat groeien.

arbitrage

Anders dan bij handelsakkoorden met de VS (TTIP) en Canada (CETA) telt het Europees-Japanse verdrag geen speciale arbitrageregeling, waarmee bedrijven – buiten de rechter om – landen kunnen aanklagen, als ze menen dat nieuwe wetten hun belangen schaden en strijden met het handelsakkoord.

Quaedvlieg (VNO-NCW) betreurt het ontbreken van deze ‘investeringsbescherming’. ‘We hopen dat dit nog wordt ingehaald.’

Milieuorganisatie Greenpeace loopt te hoop tegen JEFTA. Zij stoort zich er onder meer aan dat er met Japan geen afspraken zijn gemaakt over een verbod op walvisjacht en illegale houtkap. Volgens de Europese Commissie is dit niet nodig, omdat beide activiteiten sowieso niet zijn toegestaan.

Volgens SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur geeft het Europees-Japanse akkoord ‘een blanco cheque af voor toekomstige afspraken tussen de handelspartners over persoonsdata, terwijl de bescherming van data in Japan veel minder sterk is’.

Mineur hekelt ook dat het bedrijfsleven een rol krijgt, wanneer Japan en de EU nationale regels gaan harmoniseren. ‘Dat gebeurt achter gesloten deuren, buiten de waarneming en controle van parlement en publiek.’

Voordat JEFTA naar verwachting in 2019 in werking kan treden, moeten de EU-lidstaten en het Europees Parlement hun goedkeuring geven. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.