AUSTRALIAN OPEN. Serena Williams probleemloos naar achtste finales, Venus verliest van ’s werelds nummer één

© EPA-EFE

Serena Williams (WTA 16) heeft zich zaterdag probleemloos geplaatst voor de achtste finales van het Australian Open. De 37-jarige Amerikaanse ondervond in de derde ronde weinig hinder van de jonge Oekraïense Dayana Yastremska: amper achttien jaar oud maar al de nummer 57 op de wereldranking bij de vrouwen: 6-2 en 6-1 na een uur en 7 minuten. In de vierde ronde ontmoet Serena ’s werelds nummer éénSimona Halep, die Venus Williams uitschakelde. Bij de mannen was Novak Djokovic te sterk voor de jonge Canadees Denis Shapalov.

Serena Williams won het Australian Open al zeven keer (in 2003, 2005, 2007, 2009, 2010, 2015 en 2017). Vorig jaar ontbrak ze Down Under vanwege haar zwangerschap. Williams mikt op een 24e grandslamtitel in het enkelspel. Daarmee zou ze op gelijke hoogte komen van de recordhoudster Margaret Court. In de volgende ronde wacht Simona Halep, die het in de Margaret Court Arena opvallend vlot in twee sets van de Amerikaanse Venus Williams (WTA 36): 6-2 en 6-3 na 1 uur en 17 minuten. Enkel in set twee pruttelde de Amerikaanse even tegen, maar toen was het kalf eigenlijk al half verdronken.

© EPA-EFE

Een opvallend vlotte zege dus voor Halep, die in de vorige ronde met de uitschakeling flirtte tegen de Amerikaanse Sofia Kenin (WTA 37). Vorig jaar was Halep in Melbourne nog verliezend finaliste, de Deense Caroline Wozniacki bleek toen in de finale te sterk. In september zette ze een punt achter haar seizoen om zich te laten behandelen voor een rugblessure. Pas begin dit seizoen kwam ze met wisselend succes terug in actie, op het Australian Open wist ze haar eerste duel te winnen.

Djokovic blijft nummer één

In het mannentoernooi heeft Novak Djokovic zich zaterdag geplaatst voor de achtste finales. De Servische nummer een van de wereld had daarvoor voor de eerste keer in dit toernooi vier sets nodig. De negentienjarige Canadees Denis Shapalov (ATP 27) won set drie, maar ging finaal toch door de knieën: 6-3, 6-4, 4-6 en 6-0. Dankzij deze zege blijft Djoko al zeker aan de leiding op de ATP-ranking.

© EPA-EFE

In de achtste finales wacht nu de Rus Daniil Medvedev (ATP 19), die eerder op zaterdag onze landgenoot David Goffin (ATP 22) in drie sets uit het toernooi kegelde. De 31-jarige Djokovic won het Australian Open al zes keer (2008, 2011, 2012, 2013, 2015 en 2016). Vorig jaar verloor hij in de achtste finales van de Zuid-Koreaan Hyeon Chung.

Ook de Duitser Alexander Zverev (ATP 4) zich zaterdag geplaatst voor de achtste finales. In de derde ronde ondervond de nummer vier van de wereld weinig problemen met de Australiër Alex Bolt (ATP 159): 6-3, 6-3 en 6-2 werd het na 1 uur en 52 minuten in de Rod Laver Arena. Voor Zverev is het de eerste keer dat hij in Melbourne bij de laatste zestien zit. Daar wacht met de Canadees Milos Raonic de nummer zeventien van de wereld. Zverevs beste resultaat tot nu toe op een Grand Slam is een kwartfinale, vorig jaar op Roland Garros. In november mocht hij wel mooi de Masters op zijn erelijst schrijven.