Paul-Henry Gendebien, oprichter van Waalse partij die bij Frankrijk wil aansluiten, overleden

© BELGA

Paul-Henry Gendebien, de oprichter van de partij Rassemblement Wallonie-France (RWF), is vrijdag op 84-jarige leeftijd overleden na een korte ziekte. Dat heeft zijn familie aan Belga meegedeeld.

gjs
Bron: BELGA

Gendebien, geboren in 1939, richtte in 1999 de Rassemblement Wallonie France op, een partij die van mening is dat België ten dode is opgeschreven en dat Wallonië best wordt geïntegreerd in Frankrijk. Hij bleef tot in 2012 voorzitter. 

“Hij voorzag het ‘confederalisme’ à la Bart De Wever, ofwel België als ‘lege schelp’. Hij was van oordeel dat een volledig autonoom Waals gewest niet levensvatbaar zou zijn en dat het tijd was dat Wallonië zou terugkeren naar zijn natuurlijk vaderland, Frankrijk, waarvan het alleen door een historisch toeval gescheiden was”, zo staat in een overlijdensbericht op de website van de partij. 

Voordat hij de RWF oprichtte, was Gendebien al langer politicus, voor verschillende partijen. Hij was in de jaren 1070 een tijd voorzitter van de partij Rassemblement wallon (RW) en werd in 1979 verkozen tot Europees Parlementslid. Gendebien schreef ook verschillende boeken, over zijn carrière, zijn ideeën en over de Ardennen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen