Direct naar artikelinhoud

Trump na gesprek met Saudische kroonprins over vermiste journalist: "Antwoorden zijn onderweg"

Trump en Mohammed bin Salman eerder dit jaar bij een ontmoeting in het Witte Huis.Beeld REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisteren een telefoongesprek gehad met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, over de zaak van de vermiste Saudische journalist Jamal Khashoggi. De kroonprins zou in dat gesprek ontkend hebben iets te weten over de zaak, aldus Trump na afloop. 

"Hij heeft mij beloofd een grondig onderzoek te voeren. Antwoorden zijn onderweg", klonk het op Twitter. Vanuit Turkije zijn er al dagenlang berichten dat de journalist op het Saudische consulaat in Istanbul werd vermoord. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is op zijn beurt naar Riyad afgezakt voor een officiële ontmoeting met de Saudische autoriteiten. Op foto's is te zien hoe de twee hartelijk lachen en handen schudden. In een persbericht zegt Pompeo dat hij vertrouwen heeft in de beloftes van de Saudi's om de zaak uit te spitten, "inclusief de verantwoordelijkheid van hoge autoriteiten in Saudi-Arabië".

Stevige druk

De voorbije dagen had het Witte Huis de druk op Saudi-Arabië nog stevig opgevoerd. Het land is nochtans één van de belangrijkste partners van de VS in het Midden-Oosten. Trump dreigde met "strenge straffen" indien zou blijken dat Saudië-Arabië verantwoordelijk was voor de dood van de journalist. Khashoggi verbleef al ruim een jaar in de VS en schreef kritische artikelen voor The Washington Post.

Gisteren voerden Turkse onderzoekers huiszoekingen uit in het Saudische consulaat en in de residentie van de Saudische ambassadeur. Vandaag trekt Pompeo naar Turkije.

Op Twitter wordt alvast kritisch gereageerd op Trumps verklaring dat er "snel antwoorden komen" vanuit Saudi-Arabië. "Goh, je moet hem dan ook maar gewoon geloven", twitterde schrijver Steven King alvast sarcastisch.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...