© ATV

NSZ dient klacht in bij ombudsvrouw over werken Nationalestraat

Antwerpen -

De ondernemersorganisatie dient klacht in bij de Antwerpse ombudsvrouw over de werken in de Nationalestraat en de rest van Antwerpen. De organisatie verwijt de lokale overheid van een gebrek aan communicatie.

LEES OOK. Na De Lijn sluit stad nu Nationalestraat af voor werken: “Slag in gezicht van de handelaars”

Dat er na de werken van De Lijn nog werken zullen plaatsvinden in de Nationalestraat, sloeg dinsdag in als een bom. Er zou hinder zijn tot 8 juni in deze winkelstraat. Niemand bleek op de hoogte te zijn. Niet alleen de handelaars en de bewoners, maar ook het Antwerpse districtsbestuur niet. Antwerps schepen van Openbaar Domein Erica Caluwaerts (onafhankelijke) ontkent dat de werken in opdracht zijn van de stad Antwerpen. Toch moet de stad op de hoogte zijn geweest, want voor dit type van werken zijn allerlei vergunningen nodig voor het afsluiten van de straat en het plaatsen van signalisatie.

NSZ dient daarom een dringende klacht in over de werkzaamheden in de Nationalestraat, die volgens de organisatie een negatieve impact hebben op ondernemers en inwoners.

“Bijzonder problematisch is de verklaring van schepen Caluwaerts, waarin gesteld wordt dat deze werkzaamheden niet in opdracht van de stad zijn uitgevoerd, terwijl districtsburgemeester Paul Cordy (N-VA) bevestigt dat de herstellingen wel degelijk op verzoek van de stad plaatsvinden”, aldus de klacht aan de ombudsvrouw. “Dit duidt op een ernstige interne communicatiekloof en gebrek aan coördinatie binnen het stadsbestuur.”

NSZ vraagt een formeel onderzoek naar de organisatie en planning van deze werken en naar de communicatieprocedures.

Hinderpremie

De ondernemersorganisatie Unizo vraagt een Vlaamse hinderpremie voor de ondernemers in de Nationalestraat. Om in aanmerking te komen voor zo’n premie wordt gekeken naar het platform Geopunt waar aannemers de omvang en de duur van de werkzone moeten ingeven.

“Wie vandaag op Geopunt kijkt, kan geen van de werven in de Nationalestraat terugvinden”, zegt Karo Janssens van Unizo provincie Antwerpen. “De stad kijkt nog te vaak naar de aannemers voor het correct invoeren van de hinderzone. Eigenlijk zou de stad deze data moeten invoeren bij de toekenning van de vergunning. Zo kan beter naar synergieën gezocht worden en wordt vermeden dat er hinderpremies worden mislopen door slechte ingave in het systeem of opsplitsing van werken, waardoor de termijn te kort is voor een hinderpremie, zoals er nu in Antwerpen is gebeurd.”

Volgens Janssens kan de stad zelf nog maatregelen nemen om tegemoet te komen aan de getroffen ondernemers. “Om de omzetschade te beperken of op te vangen, kan er een kwijtschelding komen van de opcentiemen of terrastaks voor het komende jaar”, zegt Janssens.

Antwerpen heeft een reglement rond mogelijke korting van de terrastaks als gevolg van werken. Er zijn wel voorwaarden rond bijvoorbeeld de duur van werken en de volledige of gedeeltelijke inname van het terras door de werf. De zaakvoerder moet het wel zelf aanvragen.

Ondertussen wordt het wel steeds duidelijker dat er intern binnen de stad Antwerpen iets is misgelopen in de communicatie naar de ondernemers en de bewoners aan de Nationalestraat en het Antwerpse districtsbestuur. (svw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Erica Caluwaerts