© AFP

Franse politie schiet man dood die synagoge in brand wilde steken

In Rouen, in de Franse regio Normandië, heeft de politie een gewapende man doodgeschoten die zou hebben geprobeerd om een synagoge in brand te steken. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin vrijdag gezegd op X.

jvh
Bron: BELGA

“In Rouen hebben agenten van de nationale politie vrijdagochtend een gewapende persoon geneutraliseerd die duidelijk van plan was om de synagoge van de stad in brand te steken”, schreef Darmanin, die de ordediensten tegelijk feliciteerde voor hun “moed en reactiesnelheid”.

De politie kwam ter plaatse “na een melding van rookontwikkeling in de buurt van de synagoge” rond 6.40 uur, melden de politiediensten op hun beurt. De synagoge bevindt zich in het centrum van de stad.

© AFP

“De man zou politieagenten en brandweerlieden hebben aangevallen”, stelt de procureur van Rouen, Frédéric Teillet. “Vervolgens zou hij een agent met een mes bedreigd hebben, en die laatste heeft zijn wapen gebruikt. Daarop is de persoon overleden.” Volgens diverse bronnen had de man een mes en een ijzeren staaf bij zich. Een politiebron meldt dat de man niet meteen geïdentificeerd kon worden.

Er is een eerste onderzoek geopend naar brandstichting tegen een gebedshuis en opzettelijk geweld tegen personen die handelen in een officiële hoedanigheid, laat het parket weten. Over het overlijden van de persoon is een tweede onderzoek geopend.

Gekwetst en in shock

“Met deze aanval en poging om de synagoge in Rouen in brand te steken, is niet alleen de Joodse gemeenschap getroffen, maar heel Rouen is gekwetst en in shock”, reageert burgemeester Nicolas Mayer-Rossignol op X. De voorzitter van de Joodse gemeenschap in de stad, Natacha, Ben Haïm, zegt aan BFMtv “kapot” te zijn. “Veel meubels” zijn getroffen door de brand, en de muren zijn zwartgeblakerd.

© AFP

Midden april, daags na de Iraanse aanval tegen Israël, had Darmanin nog gevraagd om de veiligheid rond de Joodse gebedshuizen en scholen te versterken Begin mei meldde de Franse premier Gabriel Attal dat in het eerste kwartaal 366 antisemitische feiten in Frankrijk werden geteld, een stijging met 300 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER