Direct naar artikelinhoud
Voetbal

“De situatie is duidelijk: scoren én winnen”

De Deen Thorup is hoopvol: 'We moeten niet te veel nadenken.'Beeld Photo News

Jess Thorup veroverde als speler al twee keer de cup in Denemarken, als coach deed hij dat eens over. Vanavond wil hij de weg naar de Heizel inslaan. Aan vertrouwen ontbreekt het niet bij AA Gent, ondanks de 2-2 uit de heenmatch.

De competitiezege in Kortrijk, met een veredeld B-team, heeft Jess Thorup (48) moed gegeven. "Het was onze tweede competitiezege op rij, daarmee bouw je vertrouwen op", zegt hij. "Veel spelers hebben daar een kans gekregen én gegrepen. Er is veel interne competitie, dat is wat ik nodig heb. Iedereen is ook fit, waardoor ik met wissels het wedstrijdbeeld nog kan veranderen. Dat is perfect voor mij."

Hoe kijkt u nu terug op de heenmatch tegen Oostende?

Jess Thorup: "We waren erg gefocust op een goed resultaat, maar in de match gebeurden er dingen waardoor we ons gelukkig moesten prijzen met 2-2. We hadden die match ook kunnen verliezen, maar dat deden we niet omdat negen spelers met een groot hart bleven vechten. Met dit resultaat kunnen we aan de slag in een uitwedstrijd.”

"Oostende zit in een situatie waarin ze kunnen denken: gaan we voor een gelijkspel, of toch voor die ene goal die zekerheid kan brengen? Die keuze is aan hen. Voor ons is de situatie duidelijker: wij moeten scoren én winnen. Dat betekent aanvallen, en dat is wat we het best kunnen."

Trainer van AA Gent Jess Thorup.Beeld BELGA

Er is veel druk voor deze terugwedstrijd. Merk je stress?

"De verwachtingen zijn groot bij het bestuur en de fans, maar binnen de muren van het oefencomplex leven de grootste verwachtingen. De staf en de spelers willen maar één ding en dat is doorstoten tot de finale. We zullen op het veld laten zien hoezeer we dat willen. We moeten niet te veel nadenken, we moeten voetballen zonder aan de consequenties te denken. De bekerfinale was een doel van in het begin, we hebben het zelf in handen om die te halen."

Met een 2-2 uit de heenwedstrijd verwacht je geen verlengingen en strafschoppen.

"We zijn daar klaar voor. Ik heb vijf tot zes namen in gedachten voor een strafschoppenreeks. In een wedstrijd als deze moet je op alles voorbereid zijn. Ik heb ook naar de weersvoorspellingen gekeken. Die kunnen een invloed hebben op het veld, maar niet op mijn team want iedereen weet wat hij moet doen."

Trainer Jess Thorup en de spelers van AA Gent.Beeld BELGA

De laatste keer dat jullie op afzondering gingen, was voor de kwartfinale in Sint-Truiden. Doorbreek je ook nu de routine van de spelers?

"We hebben nog getraind en gegeten op het oefencentrum, daarna zijn we op afzondering getrokken naar de kust. Ik wil dat we samen zijn en dat de spelers alle behandeling kunnen krijgen die ze maar nodig hebben. Het helpt bij de focus en laat ons toe om individueel of in kleine groepjes met spelers te spreken. Iedereen die mee is, moet zich ervan bewust zijn dat zij het resultaat moeten afdwingen."

‘Soms moet je ook eens iets impulsiefs kunnen doen op het laatste moment’
Jess Thorup, trainer AA Gent.

In Sint-Truiden verraste u de spelers kort voor de match met een speech van Al Pacino uit de film Any Given Sunday. Bent u nu weer iets van plan?

"Ik heb er een paar uur over nagedacht, wat de spelers nodig hebben voor een match als deze. Als coach denk je vaak dat het belangrijk is om veel te praten, maar dit is het soort wedstrijd waarbij ik niet te veel moet zeggen omdat iedereen weet wat ik van hem verwacht. Ik overweeg nog wel iets te doen, alleen weet ik op dit moment eerlijk gezegd nog niet wat. Soms moet je ook eens iets impulsiefs kunnen doen op het laatste moment."

Nog dit: jullie verhuren Stallone Limbombe voor een halfjaar aan het Turkse Ankaragücü. Hij begon nochtans goed aan het seizoen met vijf goals en zeven assists. Waarom zat hij in de B-kern?

"Dat heb ik vorige week beslist, omdat er tussen hem en mij een aantal dingen waren waarover we het niet eens raakten. Om een signaal te geven aan hem en het team heb ik hem naar de B-kern gezet."