© Getty Images/iStockphoto

Sokken aanhouden in bed tijdens deze koude nachten? Daarom is het een goed idee

We zeggen het met enige aarzeling, maar toch. Om deze koude nachten door te komen is slapen met een paar sokken aan een zeer goed idee.

bbd

Het lijkt de dood voor de romantiek, maar in deze vriesnachten moet het maar. Slapen met sokken aan kan u aan een betere nachtrust helpen. Voeten zijn immers erg temperatuurgevoelig en ze zijn het gewoon om behaaglijk warm te zitten. Daar ’s nachts korte metten mee maken kan betekenen dat uw lichaam harder zijn best moet doen om uw temperatuur te regelen. Wat een goede nachtrust niet ten goede komt.

Daar is onderzoek naar gedaan. Mensen met warme voeten vallen sneller in slaap, ontdekte Zwitserse researchers al in 1999. U vindt het onderzoek hier.

NRC Handelsblad schreef er tien jaar geleden het volgende over: ‘Huidtemperatuur en lichaamstemperatuur zijn belangrijke factoren voor een goede nachtrust. Om goed in te dutten, moet de lichaamstemperatuur laag zijn en de huidtemperatuur hoog. Bij een hoge huidtemperatuur worden de bloedvaten wijder, waardoor de lichaamswarmte via het bloed makkelijker naar de huid snelt. De lichaamstemperatuur gaat hierdoor omlaag, waarna je dus sneller slaapt. In Amsterdam werd daarom onderzocht wat er gebeurt bij een verhoging van de huidtemperatuur. Gedurende delen van de nachten werd de huid 0,4 graden verwarmd. Die geringe verandering bleek grote gevolgen te hebben: deelnemers sliepen dieper en werden minder vaak wakker.’

Er zijn nog voordelen

Bijkomend voordeel: je voeten drogen niet uit. Het dragen van katoenen sokken nadat u de voeten hebt ingesmeerd met crème, voorkomt dat vooral uw hielen gaan uitdrogen.

De literatuur geeft nog een derde voordeel, dat we onder voorbehoud met u delen. In Groningen is onderzoek verricht naar het menselijk orgasme om het onderscheid tussen een echt en een ‘fake’ orgasme te kunnen vaststellen in het brein. Als bij toeval ontdekte de universiteit ook het nut van sokken. Koppels die hun sokken aanhielden, bereikten in 80 procent van de ‘pogingen’ een orgasme. Zonder sokken bleven de koppels steken op 50 procent. U vindt het onderzoek hier.

De uitleg luidt dat warme voeten hebben namelijk een kalmerend effect heeft. Met onze sokken aan voelen we ons een stuk veiliger en klaarkomen gaat net iets makkelijker als we ons veilig en zeker voelen.

U moet wel op een paar dingen letten

Er is altijd een maar. U kunt niet eender welke sokken dragen. Dat zegt uw partner niet, dat zeggen dokters. Door de voeten geen vrijheid te geven, kunnen schimmels ontstaan en - er is vast een verband - slechte geurtjes.

En dus is het een zeer slecht idee om ’s nachts dezelfde sokken te dragen als overdag. Ga op zoek naar katoenen exemplaren, die ruim genoeg zitten, zodat ze uw bloedsomloop niet belemmeren.

Slotbemerking van Captain Obvious: als uw voeten te warm worden, kunt u de sokken beter uitdoen. En wie sokken nog altijd dom vindt, kan ze vervangen door een warm bad op voorhand of een warmwaterkruik.