© Photo News

“De keuken is besteld”: werd met dit zinnetje de match tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren gefixt?

Dejan Veljkovic, de makelaar die centraal staat in het onderzoek naar omkoping in de degradatiestrijd van KV Mechelen, bezocht vijf dagen voor de wedstrijd tegen Waasland Beveren de keukenzaak van de vrouw van Waasland Beveren-voorzitter Dirk Huyck. “Alles is in orde, de keuken is besteld”, meldde hij een uur later aan Thierry Steemans, de financieel directeur van KV Mechelen. Volgens de speurders codetaal dat de wedstrijd was gefixt.

Bart Lagage, Mark Eeckhaut

Hoe fixte Dejan Veljkovic KV Mechelen-Waasland Beveren op 11 maart, de laatste wedstrijd die KV Mechelen speelde in de hoogste afdeling? Eerder lekte al uit dat Waasland Beveren-speler Olivier Myny toegaf dat hij in de aanloop naar de wedstrijd werd benaderd. Nu raken meer details bekend over de betrokkenheid van Waasland Beveren-voorzitter Dirk Huyck. Hij had op maandag 5 en dinsdag 6 maart twee privéontmoetingen met spilfiguur Veljkovic. De eerste in Huycks garagezaak in Sint-Niklaas, de tweede in de interieur- en keukenzaak van zijn vrouw in Beveren.

Huyck had de gewoonte op beide adressen te onderhandelen met mensen uit het voetbalmilieu. “Gewone ontmoetingen” vonden meestal in zijn garage in Sint-Niklaas plaats, voor de meer discrete gesprekken gebruikte hij een ruimte in de interieurzaak van zijn vrouw. Wat Huyck op dat moment niet wist, was dat zijn telefoon werd afgeluisterd door het gerecht. Toen de speurders hoorden dat hij afspraken had gemaakt met Veljkovic, werd hij geobserveerd. De speurders hebben de ontmoetingen tussen Huyck en Veljkovic live kunnen volgen.

Appartement ingericht

Het gerecht vermoedt dat Veljkovic tijdens zijn eerste ontmoeting met Huyck een bedrag heeft aangeboden om de wedstrijd tegen KV Mechelen te vervalsen. In de tweede ontmoeting, die plaatsvond in de interieur- en keukenzaak, zou de deal mogelijk zijn beklonken. Veljkovic was amper vijftien minuten binnen, zo stelden de speurders vast. Een uur later telefoneerde hij naar Thierry Stee­mans, financieel directeur van KV Mechelen. “Alles is in orde. De keuken is besteld.”

Dat zinnetje van Veljkovic is één van de cruciale elementen in het dossier ‘Propere Handen’. De speurders gaan ervan uit dat Veljkovic in code sprak en eigenlijk bedoelde dat hij de omkoping van Waasland Beveren definitief gefixt had met Huyck. Er lijkt geen andere goede reden te verzinnen waarom Veljkovic aan de finan­cieel directeur van KV Mechelen laat weten dat hij een keuken heeft besteld. Bij de vrouw van Dirk Huyck dan nog wel.

Al zou de vrouw van Huyck, een binnenhuisarchitecte, wel degelijk een appartement van Veljkovic hebben ingericht, zo blijkt uit onze bronnen. Mogelijk met een keuken erbij. Maar die aankoop zou al van enkele maanden voor de cruciale ontmoeting op 6 maart dateren.

Het is nog onduidelijk wat Dejan Veljkovic beloofd heeft aan Huyck en Waasland Beveren als ze het spel meespeelden. Voor Waasland Beveren stond er wel degelijk nog wat op het spel. Indien het de wedstrijd op KV Mechelen won, kon het nog drie plaatsen stijgen in het klassement en een pak meer tv-geld vangen. Als KV Mechelen won en in eerste klasse bleef, dan zou Mechelen de thuiswedstrijden van Play Off 2 spelen op het terrein van Waasland Beveren. Het stadion van KV Mechelen werd verbouwd en ze konden er niet terecht. De huurprijs per wedstrijd zou 20.0000 euro zijn.

200.000 euro

Huyck zou aan de speurders toegegeven hebben dat Dejan Veljkovic hem een financieel voorstel heeft gedaan, maar over hoeveel geld het exact ging is niet duidelijk. Verschillende protagonisten in het dossier zouden volgens onze bronnen verklaren dat het – de huurprijs van het stadion inbegrepen – zou gaan om “200.000 euro en de garantie dat Waasland Beveren volgend jaar indien nodig punten zou krijgen van Mechelen”.

John Maes, de advocaat van Dirk Huyck, wil geen commentaar geven. Maar hij blijft erbij dat zijn cliënt de matchfixing ontkent. Volgens Huyck heeft hij Veljkovic gewoon wandelen gestuurd. Kris Luyckx, de advocaat van Dejan Veljkovic, wil ook geen commentaar kwijt, “want mijn cliënt is nog altijd niet ondervraagd”.

Een andere hypothese is dat Huyck aan Veljkovic heeft laten geloven dat hij KV Mechelen zou helpen, maar dat hij uiteindelijk niets heeft gedaan.

MEER OVER KV Mechelen