Aan Houtdok is het gedichtenmonument aan Raul in intieme kring ingehuldigd

Gent herdenkt Roemeense jongen Raul (9) met gedichtenmonumenten  

In Gent zijn bij een plechtigheid aan de school en de vindplaats van het lichaam van Raul gedichten onthuld om de jongen te herdenken. Ze vormen een monument om stil te staan bij slachtoffers van familiaal geweld. Raul werd een jaar geleden teruggevonden, zijn lichaam droeg sporen van mishandeling. De Roemeense jongen was 9. Zijn moeder en ex-stiefvader zitten in de cel. 

Tijdens een herdenking, waar ook familie van Raul bij aanwezig was, sprak burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) zijn medeleven uit. "Het overlijden heeft een diepe indruk gemaakt. We willen Raul, en alle slachtoffers van intrafamiliaal geweld, een plek geven in Gent en in ons hart." Er werd een monument onthuld aan Houtdok met het gedicht 'Gesprek met een lieve kleine acrobaat' van Sylvie Marie. 

Marie schreef ook een ander gedicht, samen met de klasgenoten van Raul. Dat werd eerder deze namiddag al in besloten kring voorgesteld op de school waar de Roemeense jongen enkele maanden heeft gezeten. "Het was een intens proces, om met de kinderen te praten en Raul zo opnieuw tot leven te zien komen", zegt de dichteres. 

Klasgenoten schreven samen een gedicht om Raul te herdenken
Foto: Stad Gent

"Het gedicht is een dialoog. We zijn rond een tafel gaan zitten. De kinderen mochten vragen stellen aan Raul en een antwoord geven. Iemand vertelde dat Raul op hemelreis is. Het was ontroerend, hij was er in hun hoofden. Ze hebben hem tot leven gewekt."   

Na ruim een jaar nog geen duidelijkheid

Het lichaam van Raul zat in een sportzak die op 13 april vorig jaar uit het water is gevist. De jongen was al maanden eerder overleden. Niemand leek zijn verdwijning opgemerkt te hebben. Zijn lichaam vertoonde zware sporen van mishandeling, hij werd vermoedelijk het slachtoffer van zwaar familiaal geweld. 

De moeder van Raul en haar ex-vriend zitten nog altijd in de cel. De oudere zus werd in een instelling geplaatst. Het parket houdt de lippen stijf op elkaar over het onderzoek. Na ruim een jaar is er nog altijd weinig duidelijkheid over de exacte omstandigheden. 

In Melopee, de school waar Raul 5 maanden zat, hangt het gedicht dat de klasgenoten schreven
Foto: Stad Gent

Meest gelezen