Huisartsen willen niet weten van gratis consultaties waar SP.A mee wil uitpakken

© blg

SP.A wil voor iedereen het remgeld afschaffen bij de vaste huisarts. Dat moet voorkomen dat mensen hun doktersbezoek uitstellen omdat ze het niet kunnen betalen. Maar volgens de huisartsenvereniging bestaan er andere methodes die mensen in moeilijkheden veel efficiënter kunnen helpen. “Want als iedereen zomaar gratis op consultatie kan, zal de overconsumptie alleen maar toenemen.”

Hannes Cattebeke

Iedereen moet gratis zijn vaste huisarts kunnen raadplegen. SP.A keurde het standpunt gisteren goed op haar verkiezingscongres ‘Go left’ in Antwerpen. En ook het remgeld voor de jaarlijkse tandartscontrole en de preventieve tandzorg moet worden afgeschaft, zoals dat vandaag al geldt voor minderjarigen. De partij berekende dat er 100 miljoen euro nodig is om haar voorstellen uit te voeren, “maar dat is perfect betaalbaar”, zegt voorzitter John Crombez. “De voorbije jaren werden medicijnen duurder en vloeide 600 miljoen euro naar de farmaceutische sector. Wij willen dat geld terug.”

Doktersbezoek uitstellen

Volgens SP.A zijn er nu veel mensen die een doktersbezoek uitstellen uit schrik voor de rekening. “Maar het remgeld afschaffen is niet de ideale maatregel om daar iets aan te doen”, zegt Roel Van Giel, voorzitter van de huisartsenvereniging Domus Medica. “Als iedereen zomaar gratis op consultatie kan, zal de rem tot overconsumptie wegvallen. Remgeld heeft wel degelijk nut.” De huisartsen vinden dat er beter werk kan worden gemaakt van bestaande maatregelen die nu onvoldoende worden gebruikt. “Een groot deel van de patiënten moet bij een bezoek eigenlijk enkel het remgeld betalen, maar omdat die regeling heel ondoorzichtig is, zijn huisartsen verplicht om bij de meeste patiënten toch eerst het volledige bedrag aan te rekenen.”

Ook het systeem voor patiënten die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming, waarbij ze maar 1 euro remgeld betalen, draait volgens Van Giel niet zoals het hoort. “Sommige mensen zitten in dat statuut maar hebben helemaal geen financiële problemen. Anderen hebben er recht op, maar krijgen dat statuut niet toegewezen van hun mutualiteit. Bovendien, voor wie het financieel moeilijk heeft, laten veel huisartsen die 1 euro vandaag ook al gewoon vallen.”

Geen notariskosten

Ook PVDA is met Geneeskunde voor het Volk al langer een groot voorstander van gratis doktersbezoeken en eind vorig jaar deed de PS hetzelfde voorstel als SP.A nu lanceert. De Vlaamse socialisten hadden ‘Go left’ dus niet toevallig gekozen als titel voor hun programmacongres.

Op dat congres werden overigens nog andere voorstellen gelanceerd. Zo wil SP.A de notariskosten afschaffen voor wie een huis wil kopen of verkopen. “Wat een notaris doet, kan veel goedkoper en eenvoudiger door een ambtenaar gebeuren.”

Om veel meer woningen energiezuiniger te maken, lanceert SP.A dan weer een voorstel naar Nederlands model: de investering wordt voorgeschoten door de netbeheerders en de bewoners betalen de kostprijs geleidelijk terug met wat ze besparen op hun gedaalde energiefactuur. “Iedereen moet zijn woning kunnen isoleren, ook als hij de middelen niet heeft”, zegt Crombez. “Uiteindelijk gaan de mensen meer over hebben en minder verbruiken, wat zeer goed is voor het klimaat.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer