Mike Johnson, Republikeins voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, riep op de trappen voor het universiteitsgebouw op tot het ontslag van de rector. Dat viel niet in goede aarde bij veel protesterende studenten.© AFP, Reuters

Amerikaanse studenten opgepakt tijdens pro-Palestijnse protesten, bezoek van Mike Johnson doet sfeer verhitten: “Ga weg van onze campus!”

Tientallen studenten werden woensdag gearresteerd tijdens pro-Palestijnse protesten op Amerikaanse universiteitscampussen. Intussen vraagt Mike Johnson de rector van Columbia University om af te treden.

Yumi Demeyere
Bron: The Guardian, BBC

Vorige week bouwden studenten een tentenkamp aan de Columbia Universiteit in New York. Ze eisten onder andere dat de universiteit zich afscheidt van wapenproducenten die banden hebben met Israël. De rector schakelde de politie in, verschillende studenten werden geschorst of gearresteerd, en het tentenkamp werd afgebroken. Niet veel later stonden de tenten er opnieuw.

Tientallen studenten gearresteerd bij pro-Palestijnse protesten in VS

Intussen hebben de pro-Palestijnse protesten en daaropvolgende arrestaties zich verspreid: minstens 34 studenten werden gearresteerd aan de Universiteit van Texas, en minstens 50 anderen werden vastgehouden door de politie aan de Universiteit van Zuid-Californië.

Meer naar het noorden, aan de California State Polytechnic University, barricadeerden demonstranten zichzelf met meubels, tenten en kettingen in een universiteitsgebouw. De campus ging in lockdown. Ook in Harvard werd een tentenkamp opgezet op de campus door studenten. Ze protesteren tegen de schorsing van het Palestijnse solidariteitscomité van de universiteit, en eisen dat de universiteit afstand neemt van Israël.

Oproep

Studeer jij zelf aan één van de universiteiten waar pro-Palestijnse protesten plaatsvinden, of ben je getuige van de protesten? Reageer via hier@reageren.be als je wil getuigen in onze krant.

© REUTERS

“Wetteloze opruiers”

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, bezocht woensdag de campus van Columbia, geflankeerd door een aantal Republikeinse leden van het Congres. De demonstraties zette hij weg als criminele, “antisemitische” acties. Dat antisemitisme is volgens Johnson “een virus op hogescholen en universiteiten in het hele land.”

“Het is afschuwelijk dat Columbia deze wetteloze opruiers en radicalen heeft toegestaan om de macht over te nemen,” aldus Johnson. “Als dit niet snel wordt ingedamd en als deze bedreigingen en intimidatie niet worden gestopt, dan wordt het tijd om de nationale garde in te schakelen.” Achter dranghekkens stonden studenten tijdens Johnsons toespraak boe te roepen. “We kunnen je niet horen”, riepen ze.

Johnson zei verder dat de rector van Columbia, Minouche Shafik, moet aftreden, omdat ze volgens Johnson de Joodse studenten niet kan beschermen tegen het antisemitisme, en de protesten niet onder controle krijgt.

© Getty Images via AFP

Roekeloos

Kathy Hochul, de Democratische gouverneur van New York, noemde Johnson’s toespraak “polariserend”, en zei geen plannen te hebben om de nationale garde in te schakelen. Het Democratische congreslid Alexandria Ocasio-Cortez hekelde de autoriteiten hekelde voor hun arrestaties en de “roekeloze, gevaarlijke daad” om de politie op te roepen bij geweldloze demonstraties.