© Sven Van Haezendonck

Mechels burgerkwartier geeft actiecomités stem in stadhuis

De Mechelse gemeenteraad voert een ‘burgerkwartier’ in. Dat is een moment voor de start van de raad waarbij actie- en burgercomités de kans krijgen om een petitie of een voorstel te overhandigen en dat ook kort toe te lichten.

Sven Van Haezendonck

De petities of voorstellen worden in ontvangst genomen door de voorzitter van de gemeenteraad, door een lid van het schepencollege en door de fractieleiders. “Ze worden besproken in de bevoegde gemeenteraadscommissies”, zegt Fabienne Blavier (Vld-Groen-m+), voorzitter van de gemeenteraad.

Het initiatief komt er na een overleg om de werking van de gemeenteraad op te waarderen. Zowel de burgemeester, de voorzitter van de gemeenteraad als de fractieleiders van Vld-Groen-m+, N-VA, CD&V en sp.a hebben daar aan deelgenomen. “Een goede werking van de gemeenteraad is in het belang van de lokale democratie. Daar hebben zowel het stadsbestuur, de raadsleden van oppositie en die van de meerderheid een gemeenschappelijk belang”, stelt Blavier.

Actualiteitsdebat

Opvallend is dat PVDA en Vlaams Belang niet waren uitgenodigd. “Enkel de democratische partijen”, reageert Blavier.

Voorts heeft het overleg geleid tot de modernisering van het actualiteitsdebat. Om zo’n debat te organiseren, is voortaan de steun nodig van twee fracties. Elke fractie heeft wel het recht om een keer per jaar zelf eentje aan te vragen. Het aantal wordt beperkt tot twee per zitting. “Het vragenuur op het einde van de gemeenteraad wordt hervormd om krachtiger en dichter op de actualiteit in te spelen”, vertelt Fabienne Blavier. De vraagsteller heeft altijd het laatste woord.

Twee extra raden

Jaarlijks komen er ook twee extra gemeenteraden: Een in het najaar waar de begroting technisch wordt toegelicht, wat tot nog toe de verenigde raadscommissie was. In het voorjaar, ergens in de periode maart-april, wordt een gemeenteraad georganiseerd rond een belangrijk jaarthema. Alle gemeenteraadsleden worden uitgenodigd op info- en bewonersvergaderingen.

Versterkte commissie

De commissiewerking wordt versterkt. De gemeenteraad telt negen commissies, een voor elk lid van het schepencollege. “Dit zorgt voor een directe wisselwerking tussen schepenen en gemeenteraadsleden”, klinkt het. Vaste commissiezalen in het stadhuis moeten ertoe leiden dat de commissies toegankelijker en uitnodigend worden voor de Mechelaars. Gemeenteraadsleden krijgen er meer ruimte om vragen te stellen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER