Luister naar

Wie weet straks de weg in mijn chaotische, curieuze verzameling boeken?

Nieuws
Wie vindt straks de weg in mijn curieuze, chaotische bibliotheek?
Hans Ester
maandag 19 maart 2018 om 03:00

Het leegmaken van het huis van een dierbare overledene is een moeilijke taak. Allerlei voorwerpen die voor de eigenaar grote gevoelswaarde hadden, verdwijnen in de afvalbak of krijgen nog een herkansing bij Oxfam Novib, Emmaüs of een soortgelijke instelling. Haast is geboden en piëteit is niet gevraagd, omdat de volgende bewoners van het huis staan te trappelen van ongeduld om hun spullen kwijt te kunnen.

Het selecteren van stoelen, kasten, vazen en borden is akelig, maar het echte probleem duikt op wanneer de boeken aan de beurt zijn. De cultuur van het protestantisme is een leescultuur, een cultuur met groot ontzag voor het boek. Dat is overduidelijk wanneer ik in de huiskamer, de vroegere studeerkamer en ook de logeerkamer van een overleden familielid rondkijk. Het is boeken wat de klok slaat. Maar het zijn niet zomaar boeken die na lezing een willekeurige plek hebben gekregen. Er zit systematiek en ordening in de rijen.

Hier begint de ellende. Nu prikkelt de nieuwsgierigheid tot nadere beschouwing van deze overdaad.

Een zwaar accent vormen de boeken over theologische en algemeen-levensbeschouwelijke onderwerpen. Met Noordmans, Berkhof, Miskotte en Berkouwer is de theologie van de twintigste eeuw goed vertegenwoordigd. In al deze boeken bevinden zich briefjes met aantekeningen. Ook in de marge van deze geschriften staat commentaar, dat een duidelijke, hartstochtelijke betrokkenheid bij de besproken onderwerpen verraadt. Het lijdt geen twijfel dat deze verzamelaar van theologische boeken diepe sympathie voelde voor het werk van de Utrechtse kerkelijk hoogleraar J.M. Hasselaar (1917-1992). Het boek Al luisterend… van Hasselaar is door een menigte blaadjes met commentaar dubbel zo dik geworden. Hasselaar moet een belangrijke theoloog en denker zijn geweest. Waarom heeft niemand het meer over hem? In deze opruimfase is het verboden te gaan lezen in een van de titels uit de kast die vandaag nog leeg moet. De boeken van Herman Bavinck en Johan Huizinga schreeuwen echter om aandacht. En daar staan zowaar de memoires van Hebe Kohlbrugge, met een prachtige opdracht van deze bijzondere vrouw en ook nog een brief van haar hand.

ziel en zaligheid

De boeken zijn de ziel van een huis. Deze boeken waren de ziel en zaligheid van de mens die hier leefde. Kan niemand deze verzameling integraal in huis nemen?

Omdat dat door de beperkte ruimte niet gaat, rest er geen andere mogelijkheid dan zelf een keuze uit de boeken te maken. Hasselaar en Kohlbrugge worden gered van de ondergang.

Heeft de treurnis over de teloorgang van deze zorgvuldig bijeengesprokkelde boeken wellicht ook met mijn eigen toekomst te maken? Wie behalve ik weet de weg in de curieuze – op het eerste gezicht: chaotische – verzameling boeken die mijn eigen huis zo’n genoeglijke plek maakt? Moet ik geen aparte kast maken voor de boeken met persoonlijke opdracht? Zal iemand de waarde inzien van de beduimelde Duitse kinderboeken van rond 1900?

Deze gedachten maken mij duizelig. Ik heb geen zin om na te denken over een tijd waarin mijn boeken verweesd in de kasten zullen staan. Het enige wat mij nu te doen staat, is het tonen van deze verrukkelijke boeken aan geïnteresseerde bezoekers. En er een cadeau doen aan een jonge lezer die weet wat een boek waard is. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geef meer theologen toestemming om te preken. Dat helpt bij het oplossen van het predikantstekort

Er zijn veel academisch geschoolde theologen die geen toestemming hebben om te preken, maar wel voorgaan in erediensten. Volgens de regels mag dit niet, maar die zijn volgens Ruben van Wingerden dan ook te veeleisend.

Waarom kiezen we niet de tamelijk letterlijke vertaling ‘mannen die met mannen het bed delen’?

Nieuwe uitleg van bijbelteksten over homoseksualiteit gaat op de loop met wat er feitelijk staat

'Homoseksualiteit is vertaalfout' (ND 16 april). Het artikel biedt een paar goede inzichten, zegt bijbelwetenschapper Pieter Lalleman, maar het laatste woord is er volgens hem zeker nog niet over gezegd.

CDA-partijleider Henri Bontenbal sprak in de Hannie van Leeuwenlezing voor het CDJA over sociaal-conservatisme.

Het CDA zou - naast sociaal - conservatief zijn, maar wat komt daar eigenlijk van terecht?

Het liberalisme lijkt op Europees niveau leidend te zijn voor het CDA, signaleert Maurits Potappel. Dat ook CDA-politici abortus tot grondrecht uitriepen, was voor veel christendemocraten een onaangename verrassing.

Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.

 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.