Direct naar artikelinhoud

We worden steeds ouder, en daarbij blijven we ook nog eens langer gezond

Nederlanders worden steeds ouder, en blijven daarbij ook nog eens langer gezond. Dat blijkt uit een prognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

We worden steeds ouder, en daarbij blijven we ook nog eens langer gezond
Beeld anp

De generatie die nu eind dertig is, wordt gemiddeld drie jaar ouder dan zijn ouders. Dat betekent dat mannen die in 2040 zestig worden, gemiddeld 86 jaar oud zullen worden - en een vrouw zelfs 89 jaar.

Daarbij blijven ze vier jaar langer vrij van 'matige of ernstige' fysieke beperkingen. Daaronder verstaat het CBS beperkingen in horen, zien en bewegen zonder gebruik van hulpmiddelen. Iemand kan bijvoorbeeld nog een gesprek in een drukke ruimte volgen, of een volle boodschappentas dragen.

Het statistiekbureau kijk ook naar de 'als goed ervaren gezondheid'. Die stijgt ook, maar niet zo snel als de levensverwachting. Dat betekent dat de gemiddelde Nederlander dus ook meer jaren zal moeten leven met een minder goede gezondheid.

Hoogopgeleiden leven langer

Het CBS ziet wel flinke verschillen tussen sociaaleconomische groepen. Hoogopgeleide zestigers blijven gemiddeld zes jaar langer vrij van fysieke beperkingen dan laagopgeleiden. Mensen met een hbo- of universitaire opleiding leven gemiddeld ook drie jaar langer.

De gezondheid van de bevolking is sinds de jaren tachtig verbeterd en de sterftecijfers zijn gedaald. Het CBS gaat er bij de nieuwste prognose vanuit, dat die ontwikkelingen niet veranderen.