maandag 19 maart 2018 - Fed Cup
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Dominique Monami leidde België naar de beste acht landen van de wereld, maar de samenwerking wordt stopgezet. AFP

tennis fed cup

Elise Mertens en co schuiven Fed Cup-kapitein Monami opzij

Weer een nieuwe kapitein

Welgeteld 534 dagen en drie campagnes heeft Dominique Monami het Belgische Fed Cup-team geleid. Zaterdag schoof de federatie haar opzij als kapitein. Of beter: de speelsters. “Met sommigen was er een vertrouwensbreuk, waardoor wij wel moesten ingrijpen”, verklaart bondsvoorzitter André Stein.

De 44-jarige Monami was op 28 september 2016 aangesteld als opvolgster van Ann Devries. Onder haar bewind bereikte België voor het eerst sinds 2012 Wereldgroep 1, de verzameling van de acht beste landen ter wereld. “Het zijn dus niet de resultaten die Dominique nefast zijn geworden”, aldus Stein. “Maar bij sommigen was er na de nederlaag tegen Frankrijk geen confiance totale meer ten aanzien van de kapitein. In die omstandigheden naar Italië vertrekken, leek ons niet ideaal. Het is niemands fout en zeker die van Dominique niet. Maar dit is de beste oplossing voor het team.”

Of Justine Henin mijn gedroomde kandidate is? Ik droom van niemand Ivo VAN AKEN technisch directeur Tennis Vlaanderen

Justine Henin?

Op 11 februari jongstleden verloor België de kwartfinale tegen Frankrijk, waardoor in Italië het behoud in de Wereldgroep op het spel staat. Die confrontatie zal geleid worden door Ivo Van Aken, technisch directeur bij Tennis Vlaanderen en Fed Cup-kapitein rond de eeuwwisseling. “Ik ben graag bereid om voor die ene confrontatie in te springen, maar nadien moet er een oplossing op langere termijn komen”, stelt de Antwerpenaar. De rest van de staf blijft op post.

Als kapitein leidde Van Aken het Belgische team in 2001 naar onze enige Fed Cup-winst ooit. In die tijd kon België met het wonderduo Clijsters/Henin de hele wereld een pak slaag geven. André Stein: “Of Justine Henin mijn gedroomde kandidate is? Ik droom van niemand.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws