Direct naar artikelinhoud
Voedselveiligheid

Ophefmakend rapport toont gelijk van voedselagentschap FAVV aan

Uit het rapport blijkt alvast dat het voedselagentschap zijn werk heeft gedaan.Beeld Photo News

Het federaal voedselagentschap FAVV heeft het gerecht onmiddellijk ingelicht van de fraude door het vleesbedrijf Veviba, na een controle in Kosovo. Dat blijkt uit een rapport van het FAVV. Eerder zijn er ernstige vragen gesteld door zowel de meerderheid als de oppositie of het FAVV wel correct heeft gehandeld. Het bewuste rapport van het gerecht wordt vandaag nog niet doorgespeeld aan het parlement. Dit terwijl er deze ochtend al verschillende commissies plaatsvinden die zich over de vleesfraude buigen.

Uit de tijdslijn blijkt dat:

• Op 27 september 2016 de Kosovaarse autoriteiten de veterinaire diensten in België hebben ingelicht dat de etiketten op een lading vlees van Veviba niet overeenstemden met de inhoud. 

• Op 30 september 2016 zijn de diensten van het FAVV op de hoogte gebracht door de Belgische ambassade in Pristina. 

• Op 3 oktober 2016 ging het FAVV vervolgens naar Kosovo om de fraude vast te stellen.

• Op 6 oktober 2016 werd dan een proces-verbaal van inbreuk bezorgd aan procureur Dimitri Gourdange van het parket van Luxemburg in Neufchâteau. 

• Op 21 oktober werd een gerechtelijk dossier geopend, waardoor het geheim van onderzoek moet worden gerespecteerd.

• Na nog enkele vergaderingen volgt dan op 28 februari 2018 een gezamenlijke controle bij Veviba in Bastenaken. Daarvan wordt op 3 maart 2018 een pv van inbreuk opgesteld. Op 6 maart 2018 krijgt het FAVV van onderzoeksrechter Thierry Maes de toestemming om administratief gevolg te geven aan de vastgestelde inbreuken bij Veviba. 

• Op 10 maart 2017 kwam er op vraag van het FAVV een vergadering met de procureur des Konings van Neufchâteau, waarin die gevraagd wordt om spoed te zetten achter het dossier Veviba en andere dossiers die het FAVV heeft doorgegeven. Maar de procureur liet weten dat er gewacht moet worden op het onderzoek.

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) had beloofd het rapport al tegen vrijdag aan het parlement te bezorgen. Maar dat werd geblokkeerd door Luiks procureur-generaal Christian De Valkeneer

Rapport geblokeerd

Het gerecht weigert het FAVV-rapport vrij te geven aan het parlement, dat zich vanmorgen opnieuw over de vleesfraude buigt. Maar zonder rapport is die gezamenlijke commissie Volksgezondheid en Bedrijfsleven quasi zonder voorwerp, luidt het in de commissie, die vanmorgen om half tien van start ging. De meerderheid vraagt daarom om de commissie uit te stellen.

"Het parket heeft zijn rechten en het parlement heeft die ook. Maar een ernstige behandeling is belangrijker dan een snelle behandeling", aldus N-VA-fractieleider Peter De Roover. "Daarom vragen wij uitstel, maar wel met de wens dat later deze week nog uitvoerig te kunnen behandelen." De perceptie mag immers niet gewekt worden bij de publieke opinie dat de zaak niet ernstig genomen wordt, zegt N-VA.

Hij wordt daarin bijgetreden door de vertegenwoordigers van CD&V, MR en Open Vld.

Verkeerde keelgat

Dat het rapport nog steeds niet ter beschikking gesteld is van het parlement, maar wel gelekt is naar De Tijd, stuit zwaar tegen de borst van de oppositie. Ook dat het federaal voedselagentschap niet aanwezig is om toelichting te komen geven, schiet bij hen in het verkeerde keelgat. "Een minimum aan transparantie, daarvoor zijn wij hier", zegt een boze Kristof Calvo (Groen).

Die zal er ook komen, verzekert minister van Landbouw Denis Ducarme (MR). Maar wel pas wanneer het parket het rapport vrijgeeft. "We moeten de scheiding der machten respecteren", benadrukt hij in de commissie. "Zodra het parket het rapport vrijgeeft, zullen wij het overdragen."

'Ik wil niet dat het voedselagentschap hier ondervraagd wordt over een rapport dat van het gerecht niet vrijgegeven mag worden om het geheim van het onderzoek niet te schaden'
Denis Ducarme (MR), minister van Landbouw

Commissievoorzitter Jean-Marc Delizée (PS) hoopt dat de commissie vrijdag opnieuw kan samenkomen. "Dat zou moeten lukken", zegt hij. "Het is een rapport van tien pagina's met bijlagen. Wanneer we dat in de loop van de week ontvangen, dan kunnen we hopelijk vrijdag opnieuw samenkomen om het te bespreken."

Dat het FAVV niet aanwezig is in de commissie vanmorgen om vragen te beantwoorden, vindt Ducarme overigens maar logisch. "Ik wil niet dat het voedselagentschap hier ondervraagd wordt over een rapport dat van het gerecht niet vrijgegeven mag worden om het geheim van het onderzoek niet te schaden." Ducarme wil naar eigen zeggen te allen prijze vermijden dat de rechtsgang belemmerd wordt.