© ISOPIX

Langste vliegtuig ter wereld crasht en breekt in tweeën 24 uur na succesvolle testvlucht

De Airlander 10, het langste luchtvaartuig ter wereld, is zaterdag neergestort en vermoedelijk in tweeën gebroken in een veld in Groot-Brittannië. Twee personen raakten lichtgewond.

rrln

De Airlander 10 is een hybride tussen een vliegtuig en een zeppelin. Met een lengte van 92 meter geldt het gevaarte als het langste luchtvaartuig ter wereld. Vrijdag voerde Hybrid Air Vehicles, het Britse bedrijf achter de kolos, nog een succesvolle testvlucht uit met de Airlander 10. Het luchtvaartuig steeg om 15.11 uur lokale tijd op vanaf de luchthaven van Cardington om een uur later te landen.

© AP

Zaterdag ging het echter mis. De Airlander 10 crashte in een veld bij het vliegveld en zou volgens ooggetuigen in tweeën zijn gebroken. Volgens Hybrid Air Vehicles was het reusachtige luchtvaartuig niet bezig met een vlucht, maar zou het zijn losgeraakt van een aanlegsteiger. De reden wordt onderzocht.

Dat de Airlander neerstortte, was een gevolg van de beveiliging, verklaart de producent. “Het vaartuig heeft een veiligheidssysteem dat automatisch in werking treedt als het onbedoeld loskomt van zijn mast. De romp wordt opengereten, waardoor de helium uit het toestel loopt. Het is een maatregel die ervoor zorgt dat de schade die ons luchtvaartuig kan aanrichten in zo’n situaties minimaal is.”

© ISOPIX

“We testen een splinternieuw type vliegtuig uit waardoor dergelijke incidenten kunnen gebeuren tijdens deze fase van ontwikkeling”, verklaart Hybrid Air Vehicles verder. De Airlander zal binnen afzienbare tijd “hoger, sneller,verder en langer vliegen”, klonk het nog.

Omliggende wegen werden een tijdlang afgezet uit vrees voor ontploffingsgevaar. Niemand was aan boord van de Airlander. Twee personen op de grond raakten lichtgewond. Het is niet de eerste keer dat het gevaarte neerstort. In augustus 2016 gebeurde dat ook al eens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer