Vrijliggend fietspad is er nog lang niet

Wie het fietspad langs de Poederleeseweg als een moordstrookje ervaart, zal nog een paar jaar extra voorzichtig moeten zijn. Het beloofde vrijliggende rijwielpad is zeker niet voor morgen.

mph

Begin 2019 was ooit het streefdoel om langs de Poederleeseweg in Herentals en Vorselaar en aansluitend de Herentalsesteenweg in Poederlee (Lille) een veilig en vrijliggend fietspad aan te leggen. “Het zal later worden”, zegt de burgemeester van Vorselaar Lieven Janssens (ActieV). “Dit heeft onder meer te maken met een lopende studie over de parkeerstrook op het eerste gedeelte in Herentals. Wat verderop zijn er de taluds aan de ­Wittenberg waarvoor technisch een oplossing moet uitgewerkt worden.”

Onteigening

Mogelijk nog taaier is het dossier van de onteigeningen die op het grondgebied van de drie gemeenten moeten gebeuren. “Er is zoals steeds eerst getracht om met de betrokken eigenaars tot een regeling in der minne te komen, maar dat is niet overal gelukt. De procedure om te onteigenen neemt meer tijd in beslag. De gemeenten zullen het geld dat hiervoor nodig is voorschieten.” Daarna is er nog de technische voorbereiding van het dossier. In afwachting is er gelukkig al wel gewerkt aan de kwaliteit van het bestaande pad.