Diepenbeek: Een stoelendans met meer vragen dan antwoorden

In Diepenbeek vervangen ze de traditionele stoelendans in oktober door een zeteldans, die bij sommigen wel erg hard zal aankomen. Er staan immers nogal wat vrije zetels op het spel. De versnippering van in 2012 zet zich aan de Demer dus gewoon voort.

Dirk Jacobs

Neem nu Daad bijvoorbeeld. In het begin van de legislatuur vier zetels, vandaag bestaat de partij enkel en alleen nog bij de gratie van Jos Wolfs. Dan zou je denken dat alle andere partijen aan zijn mouw zouden trekken, want stemmen haalt Wolfs genoeg. Maar zijn nogal eigenzinnige karakter speelt de man parten.

En wat met stemmenkanon Frank Keunen, die meer dan 1.200 stemmen scoorde om de politiek vervolgens vaarwel te zeggen en de sp.a zo met een groot gat achter te laten? Want het is zeer de vraag of de nogal mysterieuze sp.a-opvolger Pro 3590 dat verlies zal kunnen opvangen.

Het vertrek van Giedo Wysmans, goed voor een zetel bij CD&V, slaat ook daar een bres. Al heeft Jos Leroi met zijn no-nonsensebeleid wel zieltjes gewonnen voor de christendemocraten.

En het verschil wordt misschien helemaal gedicht door schepen Peter Prevot die van Open Vld overkomt. Wat het effect van Prevots vertrek zal zijn voor Vld, is ook al afwachten. Want de stammenoorlog die hij uitvocht met Lode Vereeck deed zelfs enkele liberalen het schaamrood op de wangen krijgen. Redt Ilse Pipeleers er de meubelen? En wat doet Hugo Leroux?

Hoe dan ook: de Diepenbeekse politiek zit vol vraagtekens en de versnippering aan de Demer duurt voor. Nochtans wilden alle versnipperde partijen net van die vraagtekens af. Want van de 25 beschikbare zetels lijken Puur van huidig burgemeester Patrick Hermans en N-VA van OCMW-voorzitter Rik Kriekels de meeste weg te zullen kapen. Nu tellen ze beide zes raadsleden, en dat aantal kan in oktober nog oplopen. Want voor de Diepenbekenaren hebben ze het goed gedaan.

Of wordt het dan toch oranje boven in Diepenbeek? Leroi koppelde voor CD&V traditie aan goed beleid. Met zijn gedegen aanpak van de kerkhofkwestie en de bouw van een nieuwe gebedsruimte in Lutselus kan hij straks wel eens de lachende derde zijn. Midden in bed, op de plek waar oranje het liefst ligt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer