Begin 2025 zal de fuifzaal klaar zijn.© Hélène Baccaert

Nieuwe fuifzaal in Duffel krijgt vorm: “Robuuste zaal voor vijfhonderd staande bezoekers met stevige akoestische isolatie”

Duffel -

In april start de bouw van een nieuwe fuifzaal voor Duffel op domein de Pollepel. De bouw zal ongeveer tien maanden duren. Naast een fuifzaal komen er ook twee repetitieruimtes in het nieuwe gebouw.

Hélène Baccaert

“De fuifzaal wordt een nieuw gebouw op domein de Pollepel”, licht schepen van Jeugd Dirk Broes toe. “De zaal komt op het grasveld tussen feestzaal ’t Lepeltje en het Garagetheater. Het wordt een robuuste zaal voor vijfhonderd staande bezoekers, gebouwd met stevige akoestische isolatie zodat de buurt geen geluidsoverlast ondervindt van versterkte muziek in de zaal.”

Repetitieruimtes

In het gebouw worden ook repetitieruimtes ingericht. “De huidige repetitieruimte in de Kunstfabriek is overbevraagd. We bouwen daarom in dit nieuwe gebouw ook twee repetitieruimtes voor bandjes. Tijdens fuiven of andere evenementen kunnen deze repetitieruimtes als backstageruimte dienst doen”, zegt Dirk Broes.

“We hebben bij het begin van de legislatuur een werkgroep opgericht waar heel wat jongeren aan deelgenomen hebben, ook heel wat jeugdverenigingen en uiteraard ook organisatoren van fuiven”, licht Dirk Broes toe. “We keken daarbij naar de locatie, het ontwerp en het gebruikersreglement.”

Vandaag werd de eerste stap gezet in de realisatie van de nieuwe fuifzaal.© Hélène Baccaert

April

Streekintercommunale IGEMO ondersteunt het gemeentebestuur bij de realisatie van het project. “We zijn verheugd dat de bouw van deze duurzame fuifzaal start”, zegt Karen Geurts, projectmanager bij IGEMO. “Met trots kijken we terug op het ontzorgingstraject dat we voor de gemeente Duffel hebben gelopen en volgen als gedelegeerd bouwheer ook de verdere realisatie op.”

“De fuifzaal wordt opgetrokken uit betonnen prefab-elementen. De ruwbouw zal daardoor snel vooruitgaan”

Sophie Dhulst

Zaakvoerder architectenbureau dhulst’

Architectenbureaus Van Noten en a4 stonden in voor het ontwerp. De aannemer die het project uitvoert is dhulst’ uit Lier. Vanaf eind maart bereidt dhulst’ het terrein voor op het bouwproject en in de loop van april wordt de fundering geplaatst. “Vanaf de maand mei zal het nieuwe gebouw zichtbaar worden. De fuifzaal wordt opgetrokken uit betonnen prefab-elementen. De ruwbouw zal daardoor snel vooruitgaan”, zegt Sophie Dhulst, zaakvoerder. “Als alles volgens planning verloopt kan er in het voorjaar van 2025 gefuifd worden in de nieuwe zaal.”

Fietsenstalling

De zaal krijgt een ruime inkomzone met grote vestiaire, een ommuurde buitenruimte en een vaste toog in de grote zaal. Een koelcel en vaste tapinstallatie maken het organisatoren zo gemakkelijk mogelijk. Daarnaast komt er een ruime logistieke berging met een vaste stock aan uitleenmaterialen zoals tafels, podiumelementen, receptietafels en stoelen.

“De fuifzaal is voor het grootste gedeelte in beton gebouwd. Om toch een warmere sfeer te creëren in het gebouw is de afwerking voorzien van roodbruine accenten en champagnekleurig schrijnwerk. Naast de fuifzaal komt een ruime fietsenstalling waar ook bezoekers van het Garageteater gebruik van kunnen maken. Voor de bouw van het project werd 3.333.000 euro voorzien”, zegt schepen van Patrimonium en Openbare Werken Jos Hellemans.

“We betrekken heel Duffel tijdens het weekend er zal zowel een kinderfuif zijn als een ‘oude zakkenfuif’”

Linde Eykens

Jeugdraad Duffel

Jeugdraad

Ook de Duffelse jeugdraad werd betrokken in de plannen. “We gaan nog iets organiseren met de vorige fuifzaal, de Locht. Op één weekend gaan we voorbije 20 jaar herbeleven. Samen met de jeugdraad hebben we met de gemeente onderhandeld om de fuifzaal te kunnen krijgen. Een deel van ons zit ook in de werkgroep voor het verdere verloop”, vertelt Linde Eykens van de jeugdraad. “We betrekken heel Duffel tijdens het weekend er zal zowel een kinderfuif zijn als een ‘oude zakkenfuif’. Wij zijn enorm blij dat er een nieuwe fuifzaal komt.”

Wout Frederickx en Linde Eykens van de Duffelse jeugdraad.© Hélène Baccaert

In de maand mei start ook de zoektocht naar een gepaste naam voor de nieuwe zaal. Duffelaars die suggesties hebben kunnen meedoen met de actie ‘Leg je ei in mei’ en maken kans op een jaar gratis fuiven in de nieuwe fuifzaal.

Vanaf het najaar wordt ook het afscheid van zaal de Locht gevierd. “De Locht is twintig jaar lang het decor geweest voor fuiven van jeugdverenigingen”, zegt Dirk Broes. “Van headbangen en slows tot technofeestjes: heel wat Duffelaars hebben er gedanst, hun eerste pintje gedronken of zelfs een lief gevonden. We willen als eerbetoon aan die periode verhalen en foto’s van twintig jaar fuiven verzamelen en tonen tijdens een slot-fuif-weekend begin 2025.”

Wie de voortgang van het bouwproject wil volgen kan terecht op de website van Duffel voor regelmatige updates: www.duffel.be/fuifzaal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners