© Jan Brys

Deze vijf twaalfjarigen vertrekken volgende week op ‘mini-Erasmus’

Musaffer Ayalp, Soufia Miri, Jelis De Bruyn, Amina El-Marchouhi en Tiffany Kegels, allen 12 jaar, vertrekken maandagochtend voor een week naar Denemarken in het kader van Erasmus+. Ze zitten in het eerste jaar secundair aan het Koninklijk Atheneum Merksem. Die school zet stevig in op internationalisering van onderwijs.

Jan Brys

De vijf jongeren werden uit een reeks kandidaten geselecteerd via loting. Ze vliegen, onder begeleiding van twee leerkrachten die de trip mee maken, naar Aalborg in Denemarken. Daar verblijven ze in gastgezinnen. “Ik ben wel een beetje zenuwachtig”, zegt Tiffany. “Maar we kijken er wel naar uit. Via mailtjes leggen we contact met de kinderen van onze gastgezinnen. We logeren in een gezin met kinderen van onze leeftijd.”

De vijf 12-jarigen gaan met de kinderen van het gastgezin mee naar school. Ze zullen er een beetje les krijgen, in het Engels uiteraard. “Dat wordt moeilijk. Ik denk dat de Deense kinderen beter Engels spreken dan wij. Maar we zullen heel wat bijleren”, gaat Musaffer verder.

Het is de bedoeling dat de vijf zichzelf en de school ginder in het Engels voorstellen. Musaffer: “We hebben elk een onderwerp gekozen waarover we gaan spreken. Ik zal iets vertellen over het culturele. In onze school zitten kinderen uit veel verschillende culturen samen. Ik ga proberen om daar in het Engels ginder iets over te vertellen. Ik ben al volop bezig met het voorbereiden.”

Twee leerkrachten gaan mee om het groepje te begeleiden. “We moeten maandag om 6u op school zijn. Dat wordt zeer vroeg opstaan”, zegt Tiffany. “We gaan dan eerst naar Amsterdam om daar het vliegtuig naar Denemarken te nemen. Overdag zijn we ginder altijd samen, maar ’s avonds worden we wel gescheiden. We zitten allemaal in een ander gastgezin. Onze vrije tijd zullen we doorbrengen met de kinderen van het gastgezin. ’s Ochtends krijgen we een ontbijt in het gastgezin en voor de middag geven ze ons een lunchpakket mee. We zijn echt benieuwd. Ik denk dat we in onze vrije tijd met de kinderen van het gastgezin vooral spelletjes zullen spelen. We hebben ook al gehoord dat we één avond met de hele groep ergens gaan eten. Het zal echt een leuke week worden ”, voegt Amina er nog aan toe.

Het Koninklijk Atheneum Merksem zet zwaar in op internationalisering. Vorig jaar mochten de laatstejaars nog voor twee dagen op bezoek in het Europees Parlement in Straatsburg. Toen werd de school uitgekozen op basis van een filmpje dat de leerlingen instuurden. In datzelfde schooljaar gingen leerlingen van het laatste jaar Sociaal-Technische Wetenschappen voor twee weken naar Londen om er stage in de personenzorg te lopen. Enkele maanden geleden was er dan weer 35 buitenlandse scholieren te gast in het Koninklijk Atheneum. Dat gebeurde in het kader van het Erasmus+-project Co-living.