Landen met gegijzelden in Gaza roepen Hamas op ze vrij te laten

Nieuws
Achttien landen hebben in een verklaring Hamas opgeroepen om de mensen vrij te laten die sinds 7 oktober worden gegijzeld. Het gaat om landen waarvan een of meerdere burgers in Gaza worden vastgehouden.
anp
donderdag 25 april 2024 om 16:44
Afbeelding
beeld anp

Volgens de landen is de vrijlating van de gegijzelden een stap richting een uitweg uit de crisis in Gaza. De verklaring is ondertekend door onder meer de leiders van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Bulgarije, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Polen, Portugal, Roemenië, Servië en Spanje.

‘Wij benadrukken dat de deal die op tafel ligt om de gijzelaars vrij te laten, zal leiden tot een onmiddellijk en langdurig staakt-het-vuren in Gaza’, staat in de verklaring. Ook zou een wapenstilstand volgens de landen tot meer humanitaire hulp en tot een duurzaam einde van de vijandelijkheden leiden.

Hamas herhaalde daarop zijn eis dat Israël de oorlog moet beëindigen als onderdeel van iedere deal waarbij gegijzelden worden vrijgelaten. Een hooggeplaatst lid van Hamas zei tegen persbureau Reuters dat de druk van de Amerikanen voor de militante groep niets uitmaakt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14 graden. In het zuidoosten wordt rekening gehouden met temperaturen tot maximaal 18 graden.

Afbeelding

Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal is zaterdagavond 'laat in vrijheid gesteld', aldus Ebbink.

Afbeelding

Madonna geeft megaconcert in Rio de Janeiro

Madonna heeft zaterdagnacht een megaconcert gegeven op het strand van Copacabana in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Volgens het stadsbestuur werden er 1,5 miljoen fans verwacht bij het optreden. Hoeveel dat er uiteindelijk precies waren, was niet onmiddellijk duidelijk.

Afbeelding

Minimalistische kunstenaar Frank Stella overleden

De Amerikaanse kunstenaar Frank Stella is op 87-jarige leeftijd overleden, melden verschillende media in de Verenigde Staten. De schilder en beeldhouwer, die zich vooral met zijn vroege minimalistische werken een dominante plek binnen de naoorlogse Amerikaanse kunstwereld verwi..

Afbeelding

Bevrijdingsdag trapt af in Roermond

Bevrijdingsdag trapt af in het Limburgse Roermond. Na de 5 mei-lezing van jurist en mensenrechtenactivist Lilian Gonçalves-Ho Kang You wordt het bevrijdingsvuur aan het begin van de middag ontstoken door demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende Snijd..

Afbeelding

Darby en Meeuwis sluiten Bevrijdingsdag af met 5 mei-concert

April Darby, Emma Kok, FLEMMING, Gaia Aikman en Guus Meeuwis geven zondagavond een optreden tijdens het traditionele 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam.