Universiteit Leiden wil hoogleraar ontslaan om ongewenst gedrag

Nieuws
De Universiteit Leiden wil een hoogleraar ontslaan wegens ‘langdurig ongewenst en veelal grensoverschrijdend gedrag’. De academicus zou zich schuldig hebben gemaakt aan machtsmisbruik en manipulatie. Dit zou hebben geleid tot een angstcultuur onder medewerkers. De universiteit stapt naar de kantonrechter om het contract van de hoogleraar zo snel mogelijk te laten ontbinden.
anp
donderdag 25 april 2024 om 16:42
Afbeelding
beeld anp

De universiteit meldt niet om welke professor het gaat en op welke faculteit alles speelde. Negentien mensen hadden geklaagd. De academicus zou ook onderzoeksgegevens en onderzoeksmateriaal van medewerkers hebben opgeëist. ‘Dit gedrag geldt ook als een schending van wetenschappelijke integriteit’, aldus de universiteit.

De partner van de hoogleraar, een voormalig medewerker, zou ook betrokken zijn geweest bij het wangedrag. Die persoon is niet meer welkom op de universiteit.

Publicatie onderzoeksrapport

In een verklaring zegt bestuursvoorzitter Annetje Ottow van de universiteit: ‘Dit heeft veel mensen ernstig beschadigd en dat raakt ons diep. Onze eerste zorg betreft de melders. Mede gezien het feit dat de betreffende hoogleraar in het verleden bestuurlijke functies op de faculteit heeft vervuld, heeft dit veel moed gekost om naar voren te stappen.’

De universiteit heeft onderzoek laten doen naar de misstanden. Dat rapport wordt waarschijnlijk volgende maand gepubliceerd.

Ander ontslag

Eind 2022 had de Universiteit Leiden ook een hoogleraar verwijderd wegens ‘intimiderend en ongewenst gedrag’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken door twee WO II-veteranen

De 101-jarige Canadese oorlogsveteraan Pierce 'George' Brewster en de 99-jarige Britse veteraan Geoff Roberts hebben even voor middernacht in Wageningen het Nationaal Bevrijdingsvuur aangestoken.

Afbeelding

Advocaat: 3 demonstranten aangehouden kort voor stilte op de Dam

Tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn drie personen aangehouden, en niet één zoals eerder werd gemeld. Dat laat Willem Jebbink, de advocaat van de drie, weten.

Afbeelding

Dodenherdenking Waalsdorpervlakte verloopt zonder protest

De dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in de duinen tussen Den Haag en Wassenaar is zonder incidenten verlopen. De twee minuten stilte vanaf 20.00 uur zijn niet verstoord.

Afbeelding

Nederland was twee minuten stil voor oorlogsslachtoffers

Op veel plekken in Nederland was het om 20.00 uur twee minuten stil, om mensen te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties of bij vredesoperaties.

Afbeelding

Halsema vraagt in toespraak aandacht voor open wonden na oorlog

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft in haar toespraak op de Dam gevraagd om 'een zacht gemoed voor al die mensen die de wond van oorlog elke dag voelen'. 'Wij, hier verzameld, zijn de erfgenamen van een zwaar bevochten vrede', sprak zij na de Nationale Herdenking.

Afbeelding

Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder incident verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en rond de Dam ook stil. Er waren bij de herdenking naar schatting van het Comité 4 en 5 mei ongeveer 4000 mensen aanwezig.