De teams bestaan uit fietsers en lopers.© rr

Roparun gaat langs Bredabaan en maakt feestelijke doortocht aan Coda

Wuustwezel -

Roparun is estafetteloop tussen Parijs en Rotterdam. 19 mei krijgt deze wedstrijd een feestelijke doortocht aan Coda Hospice en WZC Amandina in Gooreind. Het goede doel is de zorg om kankerpatiënten.

Neel Vermeiren

Intussen is de estafetteloop toe aan de 33ste editie en doen er duizenden sportievelingen mee. Het vindt elke jaar weer plaats in het pinksterweekend. Meer dan 250 teams, met begeleiding, lopen en fietsen vanuit Frankrijk naar Rotterdam. Dat is zo’n 520 km. De opbrengst van Roparun gaat naar alle initiatieven uit de landen waar de Roparun passeert, die bezig zijn met kanker gerelateerde doelen zoals de palliatieve zorg voor mensen. Het richt zich dus naar zorg om mensen met kanker zoals vakantiewoningen waar patiënten kunnen verpozen, een wensambulance, hoofdhuidkoelers, koppelbedden. Zo werd de kinderambulance van Ambulance Wens België bijna geheel betaald door de Roparun. Wensambulances helpen palliatieve mensen bij het vervullen van hun laatste wens. Dit kan bijvoorbeeld een ritje zijn van het ziekenhuis nog eens naar eigen huis, of een uitstapje wat ze nog willen maken naar zoals de dierentuin of de zee. Alles is geheel kosteloos voor de patiënten.

Langs Coda

Waarom gaat Roparun bij Coda in Wuustwezel langs? “Coda vroeg enkele jaren geleden ook een bijdrage van Roparun”, vertelt Alexandra Tempelaars, één van de organisatoren van de doortocht ten noorden van Antwerpen. “Ze hadden nog een klein tekort voor de aankleding van hun nieuwbouw. Zij ontvingen van de Roparun 355.000 euro, een fantastisch bedrag. Alle gesteunde doelen kan men transparant terug vinden op de website van de organisatie van de Roparun, www.roparun.nl.

De deelnemers houden zich aan het verkeersreglement.© rr

Doortocht

Vanuit Antwerpen gaat de Roparun over de Bredabaan langs Merksem, Brasschaat en Wuustwezel. Van daaruit trekt de karavaan naar Zundert. “Het is de eerste keer dat ze langs Wuustwezel komen sinds nu 33 jaar. Dit is omdat de startplaats in Frankrijk is verlegd. Normaal is dat Parijs maar vanwege de bouw van het olympisch stadion is dat 150 km noordelijker. Omdat Coda een grote donatie in het verleden heeft gehad dacht ik gelijk aan die locatie. Ze komen via parking Amandina het terrein op en gaan dan rechtsaf een klein stukje langs Coda. Daarna terug naar terrein Amandina langs het schitterende gebouw en dan het domein van Kempisch Landschap, richting Sociaal Huis van de gemeente Wuustwezel.

Animatie

Daar zullen voor de teams dj’s klaar. Tijdens het traject gaan we de teams voorzien van diverse lekkernijen en drankjes. De teams mogen punten geven aan alle doorkomsten die ze passeren. De eerste drie maken kans op een prijs die dan besteed mag worden aan een kanker gerelateerd doel.” De teams passeren tussen 13 en 20 uur. Het traject wordt versierd met zelfgemaakte bloemen van karton. Bewoners langs het traject mogen hun huizen ook versieren of bevlaggen.

Donaties zijn ook welkom op de rekening van Coda met vermelding van Roparun. Vanaf 40 euro kunnen ze al een fiscaal attest krijgen.

Contant via 0495-727898 of alexandra.tempelaars@telenet.be

Het parcours aan Amandina en Coda.© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners