Direct naar artikelinhoud

Handbalsters hebben verlenging nodig om razendsnel Japan te verslaan

Een tranendal werd voorkomen. Het Nederlands handbalteam, de vicewereldkampioen van 2015, had bij het WK van Duitsland een verschrikkelijk lastige avond tegen het razendsnelle spel van Japan. Via de verlenging wist de vrouwenploeg van de fanatiek coachende Deense Helle Thomsen de laatste acht van de wereldtitelstrijd te bereiken. De uitslag was 26-24 in Nederlands voordeel.

Opbouwster Nycke Groot schiet op doel.Beeld anp

Het gebeurde na een wedstrijd, waarin Nederland vreselijk veel kansen miste. Het had veel moeite met de dekking van Japan, dat mocht leunen op een geweldige doelvrouw, Sakura Kametami. Zij zorgde er grotendeels voor dat de wedstrijd zeventig minuten duurde: zestig spannende en tien extra spannende (van de verlenging).

In de eerste helft bleek al dat Japan niet het Japan-van-vroeger was. Een tegenstander die meestal geen partij vormde voor Nederland. Sinds 2000 speelden beide landen zes keer tegen elkaar. Vijfmaal was de nationale ploeg de betere in de score. De laatste zege dateerde van maart 2016, toen de kersverse vicewereldkampioen uit de lage landen zich in Metz langs Japan worstelde (33-25) en daarmee het felbegeerde olympische ticket binnenhaalde.

Offensief

Japan, in de jaren 2005 tot 2008 nog gecoacht door de Nederlander Bert Bouwer, begon opnieuw. De inbreng van de Deense coach Ulrik Kirkely doet zich gelden in de aanpak van de Japanners die zich gedegen voorbereiden op het WK van 2019 in eigen land en de Olympische Spelen van 2020, in Tokio. Er zijn 140 trainingsdagen per jaar in de agenda geschreven. Dat haalt geen enkel land ter wereld. Europese landenteams worden gerekruteerd uit speelsters die bij de goed betalende clubs uit Midden- en Oost-Europa actief zijn.

In het duel van maandagavond begon Japan met een offensieve dekking, met drie vooruitgeschoven posten en drie verdedigers aan de cirkel. Binnen vier minuten stond Nederland 4-1 voor en vluchtte coach Kirkely in een time-out. Bij 7-7 werd de stand gelijk. Tweemaal miste Tess Wester het leeggelaten Japanse doel met een verre worp. Het ging om centimeters.

Haar keeperswerk beviel bondscoach Helle Thomsen matig, want zij zette Jasmina Jankovic onder de lat. Het lek was daarmee redelijk boven. Wester stopte van de eerste acht schoten er één. Jankovic was veel effectiever. De uitblinkende doelvrouw stond aan de andere kant, Sakura Kametani. Zij kon evenwel ook uitblinken, omdat in de opbouwrij Nycke Groot en Lois Abbingh scherpte misten. De grootste missers kwamen van Danick Snelder die kort voor rust tweemaal een open kans op de benen van Kametani wierp.

De inbreng van de Deense coach Ulrik Kirkely doet zich gelden in de aanpak van de Japanners
Offensief
Beeld anp

Worstelpartij

De offensieve tactiek van Nederland werd in de slotfase eventjes afgestraft. Met zeven veldspelers op de vloer en het doel leeggelaten moet het afsluitende schot van de aanval perfect zijn. Dat was het niet, waarna Kametani over veertig meter de bal in het net plaatste. De rust kwam enkele seconden later toch met 10-10, toen aanvoerder Snelder haar eerste doelpunt maakte.

Na rust kwam Nederland in de worstelpartij boven te liggen. Het nam drie doelpunten afstand bij 19-16, maar drie minuten later was het al weer gelijk. Van 19-19 af gingen de zenuwen spelen. Martine Smeets zorgde nog voor een Nederlandse voorsprong bij een overtal vlak voor tijd, maar weer kwam Japan op gelijke hoogte (20-20).

In de slotseconden speelde Nederland, als zo vaak in deze wedstrijd zonder doelvrouw en met een extra veldspeler. Nycke Groot, geen schim van de spelmaker die zij normaliter is, schoot in de slotseconden naar het leek de beslissende treffer tegen de touwen. De Tunesische scheidsrechter had een loopfout, meer dan drie passen met de bal in de hand, gezien en keurde de treffer af.

Van 19-19 af gingen de zenuwen spelen
Beeld anp

Verlenging

Daarmee brak de verlenging aan die een gevecht om de bal en de overwinning werd. Tweemaal vijf minuten moesten de beslissing brengen. In de eerste verlenging nam Nederland twee treffers voorsprong (23-21). Die werd in de tweede verlenging van 300 seconden met succes verdedigd.

De Russische bondscoach Jevgeni Trefilov waarschuwde Nederland nog voor de 1/8 finale tegen Japan voor het gevaar van Aziatische tegenstanders. Hijzelf en zijn team, de olympische kampioensploeg van 2016, waren na zeventig minuten handbal (inclusief tien minuten verlenging) ontsnapt tegen het fanatieke Zuid-Korea dat op de openingsdag van het WK in Duitsland Nederland al bij de keel had gegrepen. De snelle Koreanen wonnen met 24-22. Zij hadden Rusland na 59 minuten en 50 seconden bijna op de knieën, maar na de ultieme gelijkmaker (30-30) wist het team van Trefilov toch nog naar 36-35 en de daarbij behorende plaatsing voor de kwartfinale te ontsnappen.

De Russische bondscoach waarschuwde Nederland nog voor het gevaar van Aziatische tegenstanders