Bron: Hamas maandag naar Egypte voor gesprek over bestand

Nieuws
Hamas stuurt maandag een delegatie naar de Egyptische hoofdstad Caïro om te onderhandelen over een staakt-het-vuren in Gaza. Dat heeft een anonieme bron gezegd tegen het persbureau Reuters. Er zal gesproken worden over een voorstel voor een bestand van landen die helpen bemiddelen en de Israëlische reactie daarop.
anp
zondag 28 april 2024 om 12:34
Afbeelding
beeld anp

Nieuwswebsite Axios meldde op gezag van twee Israëlische bronnen dat in het nieuwste voorstel van Israël staat dat het land bereid is om te praten over het ‘herstel van een duurzame rust’ in Gaza als alle gijzelaars zijn vrijgelaten. Tot nu toe is Israël niet bereid tot een permanent staakt-het-vuren omdat de regering eerst alle doelen wil bereiken, waaronder het einde van Hamas.

Er wordt al maanden gesproken over een bestand in Gaza. De afgelopen weken leken die onderhandelingen in een impasse beland te zijn. Dit weekend zei de voorzitter van het World Economic Forum (WEF) Børge Brende dat er toch weer wat beweging in lijkt te komen en er ‘enig nieuw momentum’ ontstaat.

Op een bijeenkomst van het WEF in Saudi-Arabië wordt dit weekend ook over Gaza gesproken. Onder anderen de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken en de Palestijnse president Mahmoud Abbas zijn erbij. Israël is niet aanwezig.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Honderden studenten demonstreren in Utrecht bij 'walk-out'

In Utrecht zijn enkele honderden studenten aanwezig bij de zogeheten 'walk-outs' die maandagochtend in diverse studentensteden zijn begonnen. Studenten verlieten rond de klok van 11.

Afbeelding

Vrouw (23) aangehouden om dood peuter in Veendam

De politie heeft maandag een 23-jarige vrouw uit Veendam aangehouden in een onderzoek naar de dood van een 2-jarig jongetje in de Groningse plaats. De vrouw wordt verdacht van betrokkenheid bij het overlijden van het kind. Ze zit vast en wordt verhoord.

Afbeelding

Jaren cel geëist voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

Tegen vier mannen zijn maandag in Zwolle celstraffen tot 21 jaar geëist voor hun poging de destijds voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in 2022 van het leven te beroven. Het slachtoffer, tegen wie eerder levenslang is geëist in een moordzaak, raakte zwaargewond.

Afbeelding

Europese Commissie vraagt EBU opheldering over weren EU-vlag

De Europese Commissie vraagt organisator EBU tekst en uitleg over het weren van de Europese vlag op het Eurovisie Songfestival. Dat was 'betreurenswaardig' en 'er was geen enkele reden toe', vindt het dagelijks bestuur van de EU.

Afbeelding

Oekraïne vervangt commandant verantwoordelijk voor front Charkiv

Oekraïne heeft de commandant vervangen die verantwoordelijk is voor het front in de noordoostelijke regio Charkiv, melden de strijdkrachten tegen het medium RBC-Ukraine. De stap komt te midden van een Russisch offensief in het grensgebied.

Afbeelding

Herdenkingskransen 4 mei vernield in Amsterdam

Verschillende kransen die in Amsterdam-West zijn neergelegd tijdens de 4 mei-herdenking, zijn zondagmiddag vernield. Dat bevestigt een woordvoerder van het stadsdeel Nieuw-West na berichtgeving in Het Parool.