Beleggers kijken uit naar kwartaalcijfers Apple en Fed-besluit

Nieuws
Beleggers krijgen in de nieuwe beursweek opnieuw veel bedrijfsresultaten te verwerken. Zo openen Philips, Air France-KLM, ING en Shell de boeken. In de Verenigde Staten is het de beurt aan Apple. Ook staat er een rentebesluit van de Federal Reserve op de agenda.
anp
zondag 28 april 2024 om 16:00
Afbeelding
beeld anp

De drukke kwartaalcijferperiode kende tot nu toe verschillende uitschieters. Het kwartaalbericht van chipmachinemaker ASML viel bijvoorbeeld flink tegen, net als die van Netflix en het Facebook-moederbedrijf Meta Platforms. Daarentegen reageerden beleggers enthousiast op de aankondiging van Alphabet, het concern achter Google, dat het voor het eerst dividend gaat uitkeren aan zijn aandeelhouders.

Bij Philips is het de vraag of het zorgtechnologieconcern nog iets nieuws zal melden over de slaapapneu-affaire. Air France-KLM zal waarschijnlijk ingaan op het verdere herstel van de luchtvaart, ING blikt mogelijk vooruit op de aanstaande renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB) en Shell maakt bekend hoe de ontwikkeling van de olie- en gasprijzen in de eerste maanden van dit jaar de resultaten heeft beïnvloed.

Renteverlaging

Beleggers zullen van Apple graag willen weten of de opbrengsten verder zijn gegroeid. Apple zag zijn verkopen in de laatste drie maanden van vorig jaar eindelijk weer licht toenemen, na vier kwartalen op rij met omzetkrimp. Daarbij is het vooral interessant hoe de cijfers eruit zien in China. Daar lijkt Apple te kampen met fikse concurrentie en een bredere terugval van de consumentenbestedingen.

De stemming op de financiële markten zal komende dagen waarschijnlijk ook voor een groot deel bepaald worden door de Fed. Onlangs gaf centralebankpresident Jerome Powell aan dat de meest recente inflatiecijfers nog onvoldoende vertrouwen boden om de Amerikaanse rente te verlagen. Beleggers verwachten nu een eerste renteverlaging in september.

Amerikaanse bankensector

Een ander dossier om in de gaten te houden, is de Amerikaanse bankensector. Vrijdag bezweek in de Verenigde Staten de kleinere Republic First Bank onder de eerder snel gestegen rente. Na tussenkomst van toezichthouder FDIC is de bank overgenomen door branchegenoot Fulton Bank. Wall Street zal nauwlettend in de gaten houden of er bij andere banken ook nog problemen aan het licht komen.

Beleggers in grondstoffenbedrijven zullen daarnaast scherp zijn op mijnbouwers Anglo American en BHP. Onlangs werd bekend dat Anglo American een overnamevoorstel van BHP heeft afgewezen. Persbureau Reuters meldde dit weekend op basis van ingewijden dat BHP een verbeterd miljardenbod overweegt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rusland: doden nadat Oekraïense raket woonblok in Belgorod raakt

Een deel van een appartementencomplex in Belgorod in Rusland, net over de grens met Oekraïne, is ingestort nadat het werd geraakt door een stuk van een Oekraïense raket, melden Russische persagentschappen.

Afbeelding

Onderzoek: tekort geschoolde arbeiders kost Duitsland 49 miljard

Het Duitse bedrijfsleven loopt dit jaar ongeveer 49 miljard euro mis door een gebrek aan goed geschoolde arbeidskrachten. Volgens onderzoekers van het Institut der deutschen Wirtschaft (IW) zou de toevoeging van 573.

Afbeelding

2,1 miljoen Nederlanders bekijken finale Eurovisie Songfestival

Zo'n 2,1 miljoen mensen in Nederland hebben zaterdagavond de finale van het Eurovisie Songfestival bekeken. Dat meldt kijkcijferanalist Tina Nijkamp zondag.

Afbeelding

Grote NAVO-oefening met Nederlandse parachutisten uitgesteld

De grote NAVO-oefening in Roemenië is een dag uitgesteld. Het weer vormt een te groot risico voor de 1500 parachutisten die zouden moeten landen, onder wie zo'n honderd Nederlanders.

Afbeelding

Christie's stelt horlogeveiling uit om 'beveiligingsprobleem'

Veilinghuis Christie's heeft een veiling van zeldzame horloges in Genève, die voor maandag gepland stond, uitgesteld vanwege een 'technisch beveiligingsprobleem'. Hierdoor haalde het veilinghuis vrijdag de website offline.

Afbeelding

Spullen gestolen na plofkraak telecomwinkel Beverwijk

Op het bedrijventerrein Midi Center in Beverwijk is een plofkraak gepleegd bij een telecomwinkel. Door een explosie werd de toegangsdeur weggeslagen en de verdachten hebben spullen uit de winkel gestolen.