Direct naar artikelinhoud
NieuwsVoetbal

Gevaarlijker dan Foden en Lewandowski: Mertens beleeft tweede jeugd

Dries Mertens ligt op titelkoers met Galatasaray.Beeld Photo News

In Turkije verkeert er een in bloedvorm. Dries Mertens was zondag opnieuw van goudwaarde voor Galatasaray en zit nu aan 5 goals en 9 assists in zijn laatste 8 matchen. Over het hele seizoen bekeken deelde geen enkele voetballer meer assists uit dan de Belg.

Dries Mertens schroefde zondag op het veld van Karamgürük zijn statistieken op met een goal en een assist. Het werd uiteindelijk 2-3. Dankzij de zege behoudt Galatasaray met nog twee speeldagen te gaan zes punten voorsprong op eerste achtervolger Fenerbahçe, de ploeg van Michy Batshuayi. Komend weekend spelen de nummers één en twee tegen elkaar. Als Mertens en co. niet verliezen is de titel binnen.

Het zou voor Mertens twee op twee betekenen sinds zijn aankomst in Turkije, maar zijn aandeel in een mogelijke nieuwe titel zou toch een pak groter zijn. Hoewel hij ook dit seizoen niet altijd een basisspeler was, heeft hij nu al meer minuten gespeeld in de competitie dan vorig seizoen: 2.327 tegenover 2.066.

Ook qua productiviteit is Mertens van onschatbare waarde voor Galatasaray. Waar hij vorig seizoen in 30 competitiewedstrijden tot 6 goals en 3 assists kwam, zit hij nu in 34 duels aan 9 goals en 18 assists. Daarmee is hij de beste aangever over de hele wereld. Als we de cijfers van de beste tien competities erbij nemen, houdt Mertens onder meer Union-draaischijf Cameron Puertas (16) en Leipzig-ster Xavi Simons (13) af.

Meeste assists in toptiencompetities

1. Dries Mertens (Galatasaray, Tur): 18

2. Maksim Glushenkov (Lokomotiv, Rus): 17

3. Cameron Puertas (Union, Bel): 16

4. Haris Hajradinovic (Kasimpasa, Tur): 16

5. Luuk de Jong (PSV, Ned): 15

6. Alejandro Grimaldo (Leverkusen, Dui): 14

7. Joey Veerman (PSV, Ned): 14

8. Xavi Simons (Leipzig, Dui): 13

9. Alex Baena (Villarreal, Spa): 13

10. Calvin Stengs (Feyenoord, Ned): 13

* Bovenstaande statistieken komen van de gespecialiseerde website Transfermarkt. Daarop worden gewonnen penalty’s meegeteld als assists.

Met een voet in 27 doelpunten moet Mertens namen als Salah en Haaland laten voorgaan, maar doet hij wel beter dan bijvoorbeeld Son, Lewandowski, Foden en Saka. Al spelen al die mannen natuurlijk in een hoger aangeschreven competitie.

Het verandert niets aan de vaststelling dat Mertens op zijn 37ste zijn tweede jeugd beleeft. In zijn laatste 8 wedstrijden zette hij zijn naam achter 5 goals en 9 assists.

“Ik heb een job waar ik van geniet en ik speel continu”, zei Mertens onlangs in Turkse media. “Ik heb geen pijn of blessures. Het kan hier zijn, het kan ergens anders zijn, maar het lijkt erop dat ik nog een jaar zal doorgaan.”