Luister naar

CDA’ers eisen gedurfde keuzes vanuit het midden

Nieuws
Het eigen gezicht van het CDA komt onvoldoende uit de verf; de christendemocratische partij moet meer gedurfde keuzes maken. Of het nu om een ambitieuzer klimaatbeleid, een duidelijke visie op Europa of een ‘hervormd migratiebeleid’ gaat; een aantal partijleden wil verandering.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
woensdag 24 april 2019 om 20:41
De briefschrijvers hebben kritiek op de koers van CDA-leider Sybrand Buma.
De briefschrijvers hebben kritiek op de koers van CDA-leider Sybrand Buma. anp / Bart Maat

Den Haag

De in januari aangetreden partijvoorzitter Rutger Ploum zei het al toen hij werd gekandideerd: het CDA moet niet in de stress schieten van wat meer debat. Nu hebben vijf CDA-leden een lijvig stuk gepubliceerd, met de titel Verandering en vertrouwen. Twee van hen zijn econoom Lans Bovenberg en oud-directeur van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA, Raymond Gradus. Ze zijn geholpen door niet de minste CDA’ers. Onder anderen de oud-ministers Ernst Hirsch Ballin en Ab Klink, oud-Kamerlid Kathleen Ferrier, oud-gouverneur van Limburg Léon Frissen en theoloog Paul van Geest dachten mee.

In het stuk wordt onomwonden vastgesteld dat ook tijdens de oppositiejaren onder Rutte II, de herkenbaarheid van het CDA ‘lastig’ was. En nu er met vier partijen – waaronder het CDA – vanuit het politieke midden wordt geregeerd, komt de druk op de partij van zowel links als rechts. ‘Om die reden, én gegeven de grote veranderingen om ons heen, is de eigen inhoud en het eigen profiel voor het CDA nu essentieel.’

Het midden bestaat niet uit slappe compromissen, schrijven de partijleden. ‘Integendeel. Geïnspireerd door het christendemocratisch gedachtegoed bepleiten wij een radicaal midden dat uit eigen overtuiging richting geeft en mensen verbindt.’ Met ‘het radicale midden’ wordt een term van stal gehaald die oud-minister Aart Jan de Geus begin 2013 introduceerde, als voorzitter van een werkgroep die een strategische koers voor het CDA moest uitzetten. Die term werd daarna echter weinig meer gehoord.

draagvlak

Het stuk ademt impliciet kritiek op de koers van huidig CDA-leider Sybrand Buma. Waar hij al tijden waarschuwt dat het draagvlak voor het klimaatbeleid dreigt weg te vallen, stellen de schrijvers van het stuk juist ‘dat we aan de bak moeten’. ‘Anders dan het publieke debat soms doet vermoeden, loopt Nederland niet voorop.’ En als Buma pleit voor het leren van het Wilhelmus, moet dat niet op nostalgie rond het Nederlanderschap zijn gestoeld, vinden ze. ‘Het Nederlanderschap is per definitie niet verbonden aan een bepaald geloof, huidskleur of politieke overtuiging.’

Dat Europa geen greep heeft op het migratiebeleid, is niet goed. Maar dat betekent niet dat de grenzen dicht moeten, stellen de vijf schrijvers. ‘Voor de christendemocratie staat een ruimhartig welkom voor vluchtelingen voorop. Daar komt bij dat een vergrijzend Europa migranten nodig heeft.’

Daarom moet er een ‘hervormd migratiebeleid’ komen, waarin mensen die hier relatief veel kansen hebben ‘in de juiste aantallen’ worden verwelkomd. Het migratiebeleid heeft hoe dan ook een Europese aanpak nodig, staat in het stuk, waarin verder ‘Europese militaire integratie’ wordt bepleit.

De schrijvers dringen aan op actie, ook om in te spelen op het onbehagen in de samenleving. In de veertig pagina’s tellende ‘oproep tot inhoudelijk debat vanuit het christendemocratisch midden’ wordt er fijntjes op gewezen dat de laatste verkiezingsuitslag (negentien Kamerzetels in 2017), slechter was dan ‘de klap in 2010’. Toen zakte het CDA van 41 naar 21 zetels, en vertrok toenmalig premier Jan Peter Balkenende als partijleider. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Door de enorme drukte bij de opvang van asielzoekers moeten ze soms op stoelen en de grond slapen in de wachtkamers van de IND.

Empathie voor migranten kalft in rap tempo af, onder kiezers van vrijwel alle partijen

In een half jaar tijd zijn Nederlanders nog negatiever geworden over asielzoekers, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Volkskrant. En bijna de helft van de kiezers wil weer grenscontroles binnen de EU invoeren.

Beeld van het ND Europese Verkiezingsdebat in de Noorderkerk in Ede, met Anja Haga van de ChristenUnie en Tom Berendsen van het CDA.

Bedenkingen bij CDA en ChristenUnie over aansluiting NSC en BBB in Brussel

NSC en BBB moeten hun koers verleggen als ze willen toetreden tot de grote centrumrechtse fractie in het Europees Parlement, vinden CDA en ChristenUnie.

Bert-Jan Ruissen op een verkiezingsposter van de SGP in Bunschoten.

SGP noemt stemmen op donderdag respect voor Europese diversiteit: 'De zondagsrust is heilig voor ons'

Dat Nederland als enige EU-land al op donderdag voor de Europese verkiezingen stemt, is volgens SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen een eerbetoon aan de ‘diversiteit van Europa.’

Bert-Jan Ruissen op een verkiezingsposter van de SGP in Bunschoten.

SGP geeft meeste geld uit aan politieke campagne voor Europese verkiezingen, andere partijen zuinig

Net als in 2019 geven politieke partijen nauwelijks geld uit aan een campagne voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. De bedragen voor advertenties lagen de laatste weken wel iets hoger dan tijdens de campagne in 2019.

Collega-politici zien in ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis iemand die begrijpt waar hij over praat. 'Hij zegt niet: kijk eens wat een mooie auto! In plaats daarvan opent hij de motorkap en legt uit hoe het werkt.'

Financieel genie, knutselaar en schaker: ChristenUnie-Kamerlid Grinwis heeft altijd een oplossing

Als Pieter Grinwis dinsdag debatteert over de Voorjaarsnota is de kans groot dat hij met ingenieuze plannetjes komt die óók nog worden aangenomen. Wat maakt dit Kamerlid tot een van de effectiefsten in zijn soort?

Rumoerig leiderschap, een trouwe achterban, een potentieel nieuwe doelgroep én een overdadig gefinancierde campagne: is één zetel binnen handbereik?

Stampij, geld en ferme woorden: dit is waarom de SGP zelfverzekerd richting de verkiezingen gaat

De één vindt het een ophefcampagne, de ander hoort vooral een duidelijk geluid. Eén ding is zeker: de SGP heeft zich luidruchtig in de kijker gespeeld.