Luister naar

‘Amstelveen maakte fouten bij kerkbrand’

Nieuws
De gemeente Amstelveen heeft steken laten vallen bij de aanpak van de brand in de Sint Urbanuskerk op 15 september vorig jaar. Daardoor kwam de brandbestrijding traag op gang.
Ilona de Lange Ilona de Lange
woensdag 24 april 2019 om 13:49

Amstelveen

Dit concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid in een onderzoek naar de bestrijding van de kerkbrand die de net gerestaureerde Sint Urbanuskerk voor een groot deel verwoestte. Het onderzoek was aangevraagd door de burgemeester van Amstelveen en de commandant van de Brandweer Amsterdam-Amstelland.

De gemeente maakte meerdere fouten, waardoor de brandweer Amsterdam-Amstelland moeite had de brand in de Sint Urbanuskerk te bestrijden. De brandweer kon door een gebrek aan informatie van de gemeente de brandkranen niet vinden. Ook waren sommige kranen onbereikbaar of defect. Bovendien was er te weinig bluswater beschikbaar.

De gemeente Amstelveen had het leveren van bluswater niet hoog op de agenda staan, blijkt uit het onderzoek. De defecte brandkranen waren meerdere keren gemeld, maar de gemeente had de informatie niet doorgegeven aan waterleidingbedrijf Waternet. De inspectie eist nu dat de gemeente vastlegt wie verantwoordelijk is voor bluswatervoorziening en wie controleert of actiepunten worden doorgevoerd.

klokkentoren

De uiteindelijke gevolgen van de fouten vallen mee. Ook als de brandweer snel had kunnen handelen, was de kerk niet te redden geweest, meent de inspectie. De brand is laat ontdekt, waardoor het vuur zich binnen in de kerk snel verspreidde. De brandweer heeft de klokkentoren, de pastorie en een nabijgelegen woonhuis kunnen redden.

Naar aanleiding van het onderzoek in Amstelveen roept de Inspectie alle Veiligheidsregio’s op de bluswatervoorziening kritisch onder de loep te nemen en wanneer nodig te verbeteren. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.