Luister naar

Fel verzet tegen komst prediker VS

Nieuws
De omstreden Amerikaanse predikant Steven Anderson moet niet worden toegelaten tot Nederland. Dat vinden coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Het ministerie van Justitie en Veiligheid bestudeert de zaak.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
woensdag 24 april 2019 om 13:43

Den Haag

‘Deze man heeft wat ons betreft niets te zoeken in Nederland’, aldus VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz. Volgens haar CDA-collega Lenny Geluk kan Anderson beter ‘thuisblijven’. ‘Predikers die haat en geweld verspreiden, moeten we geen ruimte bieden.’

Datzelfde zegt ChristenUnie-Kamerlid Nico Drost. ‘Het maakt niet uit of dergelijke sprekers van christelijken, islamitischen of anderen huize zijn. Zij krijgen wat ons betreft geen visum of vergunning om te spreken. Of dit hier ook geldt, moet het ministerie beoordelen.’ Volgens D66’er Vera Bergkamp is Anderson ‘een groot gevaar’ voor de Nederlandse waarden gelijkheid, tolerantie en verdraagzaamheid. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat het ministerie nog niet inhoudelijk kan reageren. ‘Er wordt naar de zaak gekeken.’

Predikant Steven Anderson (37) van de Faithful Word Baptist Church in Arizona is zeer omstreden. Toen er in 2016 in Orlando 49 mensen werden doodgeschoten in een homobar, noemde Anderson het in een video op YouTube ‘goed nieuws dat er vijftig pedofielen minder zijn’. Hij wenste de Amerikaanse president Obama dood en Anderson ontkent de bewijzen van de Holocaust. In een interview stelde hij dat alle niet-heteroseksuele mensen geëxecuteerd moeten worden door de overheid, en volgens hem staat ‘lgbt’ – de Engelstalige afkorting van lhbti – voor ‘Let God Burn Them’.

Vorige maand kondigde Anderson een korte Europese ‘tournee’ aan. Als onderdeel daarvan wil hij op 23 mei naar Amsterdam komen. In de aankondiging spreekt hij over evangelisatie – ‘soul winning’, het ‘winnen van zielen’ – in de stad. In de avond zou hij een kerkdienst leiden.

‘mafklapper’

In Den Haag vinden ook veel oppositiepartijen dat Anderson niet naar Nederland moet komen. PvdA en GroenLinks sloten zich aan bij Kamervragen die woensdag gesteld werden. SP-Kamerlid Peter Kwint spreekt over een ‘tot moord op homo’s oproepende, Holocaustontkennende mafklapper op zoek naar zieltjes’. ‘De SGP is tegen de komst van mensen die oproepen tot geweld of geweld verheerlijken’, aldus een woordvoerder.

Ook het CIDI roept staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) op Anderson tot ‘ongewenst vreemdeling’ te verklaren. Dit vanwege diens ontkenning van de Holocaust en antisemitische teksten. ‘Het echte brandoffer gaat plaatsvinden als al die Joden, die niet in Jezus Christus geloven, voor eeuwig naar de hel gaan’, citeert het CIDI een preek van Anderson. ‘Dat is de oven waar ze zich zorgen om moeten maken.’

Dinsdagavond sloeg homobelangenorganisatie COC ook al alarm over de mogelijke komst van de ‘haatprediker’.

Het zou niet de eerste keer zijn dat de predikant aan de grens geweigerd wordt. Door zijn uitspraken is Anderson inmiddels niet meer welkom in Botswana, het Verenigd Koninkrijk, Jamaica en Zuid-Afrika. Mede daarom is de predikant van plan op 26 mei in Ierland te preken. ‘Ik hoop dat veel Britten naar Dublin zullen afreizen.’ Vorige week reageerde Anderson op YouTube furieus op een bericht in een Ierse krant. Dat ging over een succesvolle petitie om hem aan de grens terug te sturen naar de Verenigde Staten. ‘De mensen die zoiets tekenen, zijn bang dat ze het recht verliezen om baby’s te vermoorden.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.

Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Waarom een debat over antisemitisme een positieve manier van symboolpolitiek is

De Kamerbrief met antwoorden van Dilan Yesilgöz over nareis op nareis toont dat de VVD-leider gelogen heeft. Een politieke doodzonde, zegt politiek commentator Sjirk Kuijper in de Politieke Podcast.

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?