Luister naar

CDA’ers eisen gedurfde keuzes vanuit het midden

Nieuws
Het eigen gezicht van het CDA komt onvoldoende uit de verf; de christendemocratische partij moet meer gedurfde keuzes maken. Of het nu om een ambitieuzer klimaatbeleid, een duidelijke visie op Europa of een ‘hervormd migratiebeleid’ gaat; een aantal partijleden wil verandering.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
woensdag 24 april 2019 om 20:41
De briefschrijvers hebben kritiek op de koers van CDA-leider Sybrand Buma.
De briefschrijvers hebben kritiek op de koers van CDA-leider Sybrand Buma. anp / Bart Maat

Den Haag

De in januari aangetreden partijvoorzitter Rutger Ploum zei het al toen hij werd gekandideerd: het CDA moet niet in de stress schieten van wat meer debat. Nu hebben vijf CDA-leden een lijvig stuk gepubliceerd, met de titel Verandering en vertrouwen. Twee van hen zijn econoom Lans Bovenberg en oud-directeur van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA, Raymond Gradus. Ze zijn geholpen door niet de minste CDA’ers. Onder anderen de oud-ministers Ernst Hirsch Ballin en Ab Klink, oud-Kamerlid Kathleen Ferrier, oud-gouverneur van Limburg Léon Frissen en theoloog Paul van Geest dachten mee.

In het stuk wordt onomwonden vastgesteld dat ook tijdens de oppositiejaren onder Rutte II, de herkenbaarheid van het CDA ‘lastig’ was. En nu er met vier partijen – waaronder het CDA – vanuit het politieke midden wordt geregeerd, komt de druk op de partij van zowel links als rechts. ‘Om die reden, én gegeven de grote veranderingen om ons heen, is de eigen inhoud en het eigen profiel voor het CDA nu essentieel.’

Het midden bestaat niet uit slappe compromissen, schrijven de partijleden. ‘Integendeel. Geïnspireerd door het christendemocratisch gedachtegoed bepleiten wij een radicaal midden dat uit eigen overtuiging richting geeft en mensen verbindt.’ Met ‘het radicale midden’ wordt een term van stal gehaald die oud-minister Aart Jan de Geus begin 2013 introduceerde, als voorzitter van een werkgroep die een strategische koers voor het CDA moest uitzetten. Die term werd daarna echter weinig meer gehoord.

draagvlak

Het stuk ademt impliciet kritiek op de koers van huidig CDA-leider Sybrand Buma. Waar hij al tijden waarschuwt dat het draagvlak voor het klimaatbeleid dreigt weg te vallen, stellen de schrijvers van het stuk juist ‘dat we aan de bak moeten’. ‘Anders dan het publieke debat soms doet vermoeden, loopt Nederland niet voorop.’ En als Buma pleit voor het leren van het Wilhelmus, moet dat niet op nostalgie rond het Nederlanderschap zijn gestoeld, vinden ze. ‘Het Nederlanderschap is per definitie niet verbonden aan een bepaald geloof, huidskleur of politieke overtuiging.’

Dat Europa geen greep heeft op het migratiebeleid, is niet goed. Maar dat betekent niet dat de grenzen dicht moeten, stellen de vijf schrijvers. ‘Voor de christendemocratie staat een ruimhartig welkom voor vluchtelingen voorop. Daar komt bij dat een vergrijzend Europa migranten nodig heeft.’

Daarom moet er een ‘hervormd migratiebeleid’ komen, waarin mensen die hier relatief veel kansen hebben ‘in de juiste aantallen’ worden verwelkomd. Het migratiebeleid heeft hoe dan ook een Europese aanpak nodig, staat in het stuk, waarin verder ‘Europese militaire integratie’ wordt bepleit.

De schrijvers dringen aan op actie, ook om in te spelen op het onbehagen in de samenleving. In de veertig pagina’s tellende ‘oproep tot inhoudelijk debat vanuit het christendemocratisch midden’ wordt er fijntjes op gewezen dat de laatste verkiezingsuitslag (negentien Kamerzetels in 2017), slechter was dan ‘de klap in 2010’. Toen zakte het CDA van 41 naar 21 zetels, en vertrok toenmalig premier Jan Peter Balkenende als partijleider. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Decorwisseling: de informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol zijn uit de boksring gestapt.

Omtzigt heeft geen aanleg voor acteren; 'week van waarheid' werd een reeks waardeloze toneelstukjes

Pieter Omtzigt viel als altijd uit de rol waarin anderen hem pressen. En het Haagse formatietheater in deze ‘week van de waarheid’ was een ongefaseerde schertsvertoning: zonder bedrijven, zonder regisseur.

Volgens demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is het ‘onderwerp van discussie’ of de sollicitatieplicht in de huidige vorm wel werkt.

Kabinet begint groot experiment met werkloosheidsuitkering zonder sollicitatieplicht

Het demissionaire kabinet wil met een grootschalig experiment kijken of de sollicitatieplicht voor het verkrijgen van een werkloosheidsuitkering wel werkt.

De EU beschikt sinds 2007 over snel inzetbare legergroepen, hier te zien tijdens een training in Spanje. Nu wil Brussel de eigen defensie verder versterken.

Buiten is het guur, maar op deze manier blijft Europa overeind in een grimmige wereld

Wordt de Europese Unie vermorzeld tussen China, Amerika en Rusland? Tijd voor indringende vragen. ‘Gaan we in de lege VDL-fabriek in Born weer personenauto’s maken? Of liever pantservoertuigen?’

Dilan Yesilgöz (VVD) en Geert Wilders (PVV) komen aan voor de voortzetting van de formatiegesprekken. De partijen moeten het deze week eens worden over een hoofdlijnenakkoord. Dit akkoord moet er op 15 mei liggen.

Finaleweek met een verlenging: hoe de formerende partijen zich een weg naar een kabinet banen

De finale van de formatie wordt er eentje met een verlenging. PVV, VVD, NSC en BBB hoopten woensdag een punt te kunnen zetten, maar onderhandelen ook de komende dagen nog door.

Directeur Willem Blanken van het Kieskompas: 'De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid.'

ChristenUnie zou grootste partij moeten zijn, zegt directeur Kieskompas. 'Zijn gematigd en voorzichtig'

Nederlandse kiezers zijn veel gematigder dan de uitslagen van verkiezingen laten zien. Dat zegt directeur Willem Blanken van het Kieskompas. 'Eigenlijk zou de ChristenUnie de grootste partij van Nederland moeten zijn.'

Het lekken van dit conceptstuk komt in een belangrijke week. Volgende week woensdag moeten de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf met een verslag komen.

Concept-hoofdlijnenakkoord gefotografeerd, de vier partijen willen streng en omvangrijk migratiepakket

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Op de eerste dag van de finaleweek wordt - al dan niet bewust - meer duidelijk over de inzet van de formerende partijen.