Holocaust-overlever Gronowski blijft geloven in vrede tussen Israël en Palestijnen: "Vriendschap zal haat overwinnen"

Holocaust-overlever Simon Gronowski (92) blijft geloven in vrede tussen Israël en de Palestijnen. Hij is hoopvol dat Israëli's en Palestijnen op een dag zullen leven in een wereld waarin vriendschap de haat heeft overwonnen. Tegelijkertijd benadrukt hij dat iedereen zich moet houden aan het internationaal humanitair recht. "Problemen pak je niet aan met oorlog, maar met het recht." 

'Brusseleir', advocaat, Holocaust-overlever. De 92-jarige Simon Gronowski ontsnapte als 11-jarige nipt aan zijn dood. "Ik werd door de Gestapo op een trein gezet naar Auschwitz, in 1943. Dankzij een mirakel heb ik kunnen springen en ontsnappen." Zijn ouders en zus haalden het niet. 

Meer dan 80 jaar na zijn ontsnapping kijkt hij vol afkeer naar de situatie in het Midden-Oosten. "Ik kan de beelden fysiek niet verdragen", zegt hij in De Afspraak. "Ik was als kind slachtoffer van de Nazibarbarij. Ik heb geleden als kind. Het shockeert me om nu beelden te zien van andere kinderen die lijden."

Bekijk: "Ik hou van zowel het Palestijnse als het Israëlische volk"

Videospeler inladen...

"Ik kies geen kant", gaat Gronowski verder, die oproept tot een staakt-het-vuren. "Ik kies de kant van de vrede. Ik kies de kant van de slachtoffers. Elk leven is evenveel waard. Het leven van een Palestijns kind is even waardevol als dat van een Israëlisch kind."

Gronowski benadrukt ook dat iedereen het internationaal humanitair recht moet respecteren. "Je pakt problemen niet aan door oorlog te voeren, maar met het recht."

Hij laat daarbij in het midden of het mogelijke arrestatiebevel tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en 3 Hamasleiders wegens het schenden van het internationaal humanitair recht, een stap in de goede richting zou zijn.

"Ik weet niet of dat arrestatiebevel goed of slecht zou zijn. Het is niet mijn rol om daar een oordeel over te vellen. Maar het is wel mijn plicht om die beslissing te respecteren. En of dat een stap richting de vrede is, weet ik niet. Misschien."

Iedereen gelijk

Toch blijft Gronowski hoopvol over de toekomst. Hij gelooft dat er ooit vrede zal komen in de regio, net zoals er nu vrede is in Europa na de Tweede Wereldoorlog. "Israeli's en Palestijnen zullen ooit leven in een wereld waarin vriendschap de haat heeft overwonnen. Ik ken Israëlische families die bevriend zijn met Palestijnse families. Dat kan." 

"Maar op een gegeven moment moeten ook de leiders begrijpen dat ze het erover eens moeten geraken om hier een einde aan te maken. En ik geloof dat dat zo zal zijn, want ik geloof in de menselijke goedheid. Wat de oplossing ook is, er is maar 1 voorwaarde: dat iedereen overal dezelfde rechten heeft."

Meest gelezen