Wielrennen

Jonathan Milan heeft revanche beet en sprint naar winst in vierde Giro-rit

Milan was nipt sneller dan Groves.© REUTERS

Jonathan Milan heeft na zijn tweede plaats van maandag nu wel raak geschoten in de Giro. De Italiaan van Lidl-Trek sprintte in de vierde rit, een miniversie van Milaan-Sanremo, naar winst. De Australiër Kaden Groves werd tweede, Tim Merlier vijfde.

fp, hc

De vierde rit in de Giro beloofde een miniversie van Milaan-Sanremo te worden. Het parcours bracht het peloton langs de Ligurische kust naar Andora, met de Capo Mele – bekend van La Primavera – als scherprechter op drie kilometer van de aankomst. De rit had zich dan wel aangekondigd als saaie sprintersrit, maar Filippo Gana zorgde ervoor dat het meteen koers was. Hij koos samen met Franceso Muñoz, Lilian Calmejane en Stef de Bod voor de vroege vlucht.

Onder het beukwerk van Ganna liep de voorsprong al snel op, maar toen Lidl-Trek besloot om het peloton op een lint te trekken in de achtervolging, zag Ganna de onzin van zijn poging in. Hij liet zich terug inlopen. De drie overgebleven vluchters hielden de moed erin en zetten door, zij zouden tot zes minuten voorsprong bij elkaar rijden.

Opgave Girmay

In het peloton leek het een rustige dag te worden, maar het weer besliste daar anders over. In de nazink van de Colle del Melogno zorgde de regen voor een spekglad wegdek, en dat eiste zijn tol. Het voornaamste slachtoffer was Biniam Girmay. De Eritreeër was gisteren nog derde, maar kwam tot twee keer toe ten val en moest gedesillusioneerd de strijd staken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voorin bleven de vluchters volharden in hun zinloze onderneming, maar vlak voor de voet van de Capo Mele werden ze gevat. Het signaal voor Ganna om de wedstrijd opnieuw te animeren. De Italiaanse stoomtrein schoot weg als een speer en sloeg bergop meteen een aardige kloof. In de afdaling richting finish leek het er even goed uit te zien voor de Italiaan, maar dankzij het beulenwerk van Lidl-Trek werd hij gevat in de slotkilometer.

Jonathan Milan werd door zijn Lidl-Trek-ploegmaats perfect afgezet voor de sprint en de Italiaan bedankte met winst. Hij hield aan de streep maar nipt de Australiër Kaden Groves af, die strandde op een wiellengte. Tim Merlier moest zich na zijn zege maandag nu tevredenstellen met de vijfde plaats. Hij verliest ook zijn paarse puntentrui aan Milan, die maandag tweede was geëindigd na Merlier. Tadej Pogacar kende een zorgeloze dag als leider.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.