De VS zal niet eeuwig blijven onderhandelen, zegt Rubio.
Foto: Getty Images

Amerikaanse buitenlandminister Rubio: "Trump zal niet in val van eindeloze onderhandelingen met Rusland trappen"

De Amerikaanse president Donald Trump "zal niet in de val trappen" door met Rusland "eindeloze onderhandelingen over de onderhandelingen" over Oekraïne te blijven voeren. Dat zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio. "Binnen enkele weken zullen we weten of Rusland vrede wil."

Volgens Rubio heeft Oekraïne al getoond dat het bereid is om een "volledig staakt-het-vuren" in te stellen, om zo "ruimte voor onderhandelingen" te creëren. Rubio verwacht "binnen enkele weken en niet maanden" te weten of ook Rusland daartoe bereid is en dus vrede wil.

Rubio zei dat na afloop van de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO. In NAVO-kringen valt te horen dat de Verenigde Staten stilaan hun geduld met Rusland lijken te verliezen bij de gesprekken over een staakt-het-vuren in Oekraïne, meldt het Duitse nieuwsagentschap DPA.

Zo zou Rubio tijdens de bijeenkomst van het bondgenootschap duidelijk hebben gemaakt dat Trump de vertragingstactieken van Moskou waarschijnlijk niet lang meer zal accepteren. Als de Russische president Vladimir Poetin niet van koers verandert, is het eerder een kwestie "van weken dan van maanden" voordat de VS zal reageren, klinkt het.

Staakt-het-vuren niet nageleefd

Het is nog niet duidelijk wat de Amerikaanse reactie dan zou inhouden. Onder meer nieuwe economische sancties tegen Rusland, maar ook nieuwe wapenhulp aan Oekraïne behoren tot de mogelijkheden.

De Amerikaanse president Donald Trump probeert te bemiddelen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Een door Trump voorgesteld staakt-het-vuren van 30 dagen zonder voorwaarden is evenwel afgewezen door Poetin. Er werd wel overeengekomen om energie-infrastructuur niet langer aan te vallen, maar ook die afspraak wordt niet nageleefd.

Intussen blijft het ook onduidelijk of en wanneer het staakt-het-vuren op de Zwarte Zee zal ingaan. Daarover werd begin vorige week een akkoord gesloten in Saudi-Arabië. Maar Rusland kwam dezelfde dag al met voorwaarden, die eerst vervuld moeten worden, voordat het staakt-het-vuren kan ingaan.

"VS blijft in de NAVO"

Op de bijeenkomst van de NAVO maakte Rubio overigens duidelijk dat zijn land niet van plan is om uit het militaire bondgenootschap te stappen. Ook NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte benadrukte dat. "We moeten stoppen met ons zorgen te maken dat de Verenigde Staten de NAVO verlaten. Ze doen dat niet", zei Rutte.

De Verenigde Staten blijven wel bij hun standpunt dat de Europese lidstaten zelf meer geld moeten investeren in hun eigen defensie. De norm ligt nu op 2 procent van het bbp (de waarde van de economie in elk land), een norm die niet alle landen halen. Op termijn zou de VS die norm willen zien opschuiven naar 5 procent. Voor België zou dat een bijna onmogelijke opdracht worden, liet premier Bart De Wever al verstaan.

Jens Franssen: "Norm van 5% van bbp is eigenlijk niet realistisch"

Beluister: Wat moeten we onthouden van de tweedaagse NAVO-top?

nieuwsbrief

Nieuwsbrief Amerika kiest

Mis niets van de laatste ontwikkelingen in het Witte Huis en krijg een helder beeld van wat er speelt in de VS.

Meest gelezen