© AFP

Cardiff eist 120 miljoen voor verongelukte Sala, volgens databureau hadden ze met hem 54,2 procent kans om in Premier League te blijven

De Engelse tweedeklasser Cardiff eist 120,2 miljoen euro van de Franse club Nantes vijf jaar na de dood van de Argentijnse spits Emiliano Sala, zo schrijft de Franse sportkrant L’Equipe. Beide clubs hadden een akkoord over zijn transfer, maar onderweg naar Engeland verongelukte hij in een vliegtuigcrash. Opmerkelijk is dat Cardiff de kans op behoud mét Sala liet becijferen door een databureau dat gebruikmaakt van AI.

Michael Van Damme

Emiliano Sala stierf op 21 januari 2019 op 28-jarige leeftijd bij een vliegtuigongeluk boven het Kanaal toen hij onderweg was naar zijn nieuwe club, die zo’n 17 miljoen euro voor hem zou neertellen.

Cardiff City zegt dat FC Nantes verantwoordelijk was voor de privévlucht waarop de voetballer zat en eist een schadevergoeding.

Cardiff degradeerde op het einde van dat dramatische seizoen uit de Premier League en schakelde Analytics FC in, een databureau dat gebruikmaakt van Artificiële Intelligentie, om de kans te bepalen dat ze in de Premier League waren gebleven als ze gebruik hadden kunnen maken van de Argentijnse spits. Volgens Analytics FC was de kans op behoud mét Sala 54,2 procent.

Vervolgens becijferde een financieel expert de schade die Cardiff door de degradatie heeft geleden. Daar deed de club nog eens 2 miljoen euro reputatieschade bovenop om aan een schadeclaim van 120,2 miljoen euro te komen, ingediend bij de handelsrechtbank van Nantes.

Nantes van zijn kant eist een morele schadevergoeding en wil dat Cardiff beboet wordt.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer