© Raymond Lemmens

70 gevangenen moeten op de grond slapen in Hasseltse gevangenis

De vakbonden ACOD en ACV dreigen met een staking in de Hasseltse gevangenis. De vakbonden willen dat justitieminister Geens maatregelen neemt tegen de overbevolking. Ze zijn ook niet te spreken over de te trage aanwervingen en overplaatsingen van nieuwe cipiers.

Nancy VANDEBROEK

Al meer dan een jaar wachten 19 penitentiaire beambten uit Limburg om overgeplaatst te worden naar de gevangenis van Hasselt. In totaal lopen er liefst 160 dergelijke aanvragen van Limburgse cipiers die in een andere gevangenis zijn tewerkgesteld. Het uitblijven van de mutaties is volgens de vakbonden een gevolg van de aanwervingen die veel te traag worden doorgevoerd. Het is één van de redenen waarom de vakbonden ACOD en ACV een stakingsaanzegging hebben ingediend. Daarnaast is er ook een stakingsaanzegging voor de Hasseltse gevangenis in het kader van de overbevolking.

“Cipiers staken uit noodzaak, niet omdat ze graag loonverlies lijden”, repliceert Serge Pieters. Hij is nationaal voorzitter ACV-gevangenissen. “Vaak wordt vergeten erbij te vertellen dat de stakers loonverlies lijden en dat geld terug naar de schatkist vloeit. De beambten zelf moeten het stellen met een stakersvergoeding van 30 euro per dag. Stakingen zijn overigens altijd het gevolg van beloftes die niet worden nagekomen door de overheid. De staking van de Limburgse cipiers heeft in vier jaar tijd een slordige 250.000 euro gekost volgens de cijfers van Binnenlandminister Jan Jambon. De overheid had dat geld beter geïnvesteerd in aanwervingen, dan was er van een staking geen sprake. De problematiek gaat al verschillende regeringen mee, maar krijgt nooit een oplossing.”

Verlofachterstand

Volgens de vakbonden is de werkdruk in de Hasseltse beklaagdenafdeling nog altijd schrijnend te noemen: “Normaal zijn twee cipiers voor 65 gedetineerden voorzien. Door tekorten komt het er vaak op neer dat één beambte voor een dergelijke groep instaat”, aldus Pieters. “Er zijn twee telefoontoestellen en vier douches voor 65 gedetineerden, als die tenminste werken. Minister Geens beloofde twee jaar geleden telefonie op elke cel, maar daar is niets van in huis gekomen. Daarnaast is er nog het bezoek, zijn er activiteiten en dergelijke. Je moet dat als beambte maar allemaal in je eentje zien te regelen. Als die beambte dan verlof vraagt, wordt dat vaak geweigerd in het belang van de dienst. In de weekends kan bijna niemand nog verlof krijgen in Hasselt. De verlofachterstand van meer dan 530.000 dagen op nationaal vlak spreekt voor zich. Plaatselijke directies moeten helaas roeien met de riemen die ze hebben.”

Volgens justitieminister Geens is het nijpend tekort aan penitentiaire beambten het gevolg van de rekrutering die kandidaten nog doorlopen. “De rekrutering duurt vaak 9 maanden en langer”, repliceert Serge Pieters. “Kandidaten haken af omdat ze elders sneller aan een job raken. Er zijn opnieuw toezeggingen gedaan door minister Geens, maar de dienstbegroting moet nog zijn akkoord geven.”

Ook de besparing op uniformkleding is een doorn in het oog. “Menig beambte komt in jeans werken want de interventiebroeken worden al enkele jaren niet meer geleverd.”

Overbevolking

En dan is er nog de overbevolking. Minister Geens beloofde dat de Hasseltse gevangenis, waar momenteel 69 van de 537 mannelijke gedetineerden en 2 van de 33 vrouwen op de grond moeten slapen, 30 stapelbedden bijkrijgt. Momenteel staan er 21 bedden leeg, verdeeld over de drugsvrije afdeling en de speciale afdeling voor geradicaliseerde gedetineerden, de zogenaamde deratex-afdeling. Drie cellen voor telkens vier gedetineerden zijn omgebouwd tot fitness- of ontspanningsruimte en 15 gewone cellen werden omgebouwd voor onder meer bureaus en celwerk.

Volgens Pieters zijn de 30 stapelbedden een capaciteitsuitbreiding maar geen oplossing van het probleem. “Als je op een monocel van 2 op 3 meter een stapelbed bijplaatst , ligt er binnen de kortste keren weer een matras op de vloer.”

Hasselt is 13 jaar geleden gebouwd voor 340 mannen en 30 vrouwen. Dit om de gedetineerden in een menswaardige omgeving hun detentie te laten uitzitten. Momenteel is er een overbevolking van 200 gedetineerden.. Opmerkelijk: in de Brugse gevangenis zijn er afdelingen gesloten wegens personeelstekort.