ANTWERPEN LIVE. Volg hier het nieuws uit de stad Antwerpen

Antwerpen -

Wat gebeurt er in Antwerpen? In deze live krijg je een overzicht van het belangrijkste nieuws uit de stad en de districten. Bovenaan kan je naar de ATV-livestream kijken.

red
Jonas Rosquin

Oppositie wil duidelijkheid van 'informateur De Wever': "Burgemeester van Antwerpen is geen bijjob"

Bart De Wever is door de koning benoemd tot informateur. Hij zal dus proberen een federale regering te vormen en daarvoor gesprekken voeren met de andere partijen. Dat doet De Wever ook al voor het vormen van een Vlaamse regering. Dat hij intussen ook nog burgemeester van Antwerpen blijft, is volgens oppositiepartijen Groen, Vlaams Belang en PVDA geen gezonde zaak. De Wever moet volgens hen snel beslissen of hij burgemeester wil blijven of  premier wil worden.

Bekijk hier het ATV-nieuwsitem 
Fie Dries

Schepen en terminals in Antwerpse haven ondervinden nog steeds hinder door olievervuiling

Na het olielek dat vorige week donderdag ontstond tijdens een bunkeroperatie in het Deurganckdok, ondervinden schepen en terminals nog steeds grote hinder. Het selectieve opvaartverbod is woensdag nog steeds van kracht.

Met schepen, duikploegen en drones zijn verschillende bedrijven al dagen bezig met het opkuisen van de vieze brij die vorige week in het Deurganckdok belandde. Zowel het oppervlaktewater, de boten als de kaaimuren moeten worden gereindigd. Nieuwe schepen die in het dok willen, moeten eerst worden 'ingepakt' om niet met de olie in aanraking te komen.
"We kijken nauwlettend toe dat de vervuiling zich niet verder kan verspreiden", zegt het havenbedrijf. "Samen met de terminals, Brabo en andere logistieke partners bekijken we ad hoc welke schepen kunnen aanmeren." Zeeschepen zouden bij die beoordeling voorrang krijgen op binnenschepen.
Volgens bronnen die het havenmagazine Flows citeert, was het olielek het gevolg van een menselijke fout. De stop aan een zijde van een containerschip zou niet goed zijn afgesloten. Bij het starten van het bunkeren, vloog de stop eraf en werd de olie gewoon door het schip heen geblazen. Op die manier kwamen mogelijk tonnen stookolie in het water terecht.
Wanneer de brij volledig weg is, valt moeilijk in te schatten. Ook het weer kan een invloed hebben. 


Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER