Koppel zeearenden heeft wellicht tweede kuikentje, Maaike Cafmeyer en Wim Willaert worden meter en peter

Woumen/Zarren/Handzame -

Spannende tijden aan het primeurnest van de zeearend: het roofvogelsprookje leek plots voorbij toen de ouders het nest verlieten, maar na een paar uur zaten ze er weer. Natuurpunt vermoedt zelfs dat er een tweede kuiken geboren is en benoemt Maaike Cafmeyer en Wim Willaert tot meter en peter.

Thijs Pattyn

Fans van de Europese zeearend hebben een bewogen dinsdagmorgen achter de rug. “Ouders Paul en Betty hadden hun nest verlaten, een slecht teken”, zegt Guido Vandenbroucke. Na een paar uur bang afwachten stond de conservator van natuurgebied De Blankaart klaar om met een bootje de perimeter rond het nest te betreden voor een drone-inspectie. (Lees verder onder de foto)

Guido beleefde bange momenten.© Thijs Pattyn

“Gelukkig hoefde het zover niet te komen, want het koppel streek plots terug neer op het nest en vertoont weer normaal oudergedrag”, aldus Guido. “Na de geboorte van het eerste kuiken vorige week vermoeden we dat er nog een tweede kuiken aanwezig is. We leiden dit af uit veranderd gedrag op het nest sinds afgelopen zondag. Daaruit concluderen we dat er niet meer gebroed wordt op eieren en dat wellicht ook het tweede kuiken is geboren. We kunnen alleen maar speculeren tot de kuikens effectief hun snavel boven de rand van het nest steken.” (Lees verder onder de foto)

Een blik op het nest na de terugkeer dinsdagmorgen.© Thijs Pattyn

Natuurpunt kiest alvast voor de vlucht vooruit en kondigt een bekende meter en peter aan voor de kuikens Guido en Gloria: de acteurs Maaike Cafmeyer en Wim Willaert. “Allebei West-Vlamingen met een hart voor natuur”, stelt Guido. Natuurpunt verspreidt zelfs een geboortekaartje. “Iedereen is welkom om op kraambezoek te komen in De Blankaart”, staat te lezen op het kaartje. “Blijf op de paden en verstoor ouders en kuikens niet. De kleintjes zullen binnenkort komen piepen boven het nest.”

Vogeltoerisme

Het nest wordt bijna voortdurend in het oog gehouden door fanatieke vogeltoeristen en nieuwsgierige natuurliefhebbers. Nadat Paul en Betty dinsdagmorgen teruggekeerd waren naar hun nest, kwamen schoolkinderen van GBS De Linde uit Zarren op ‘kraambezoek’. (Lees verder onder de foto)

GBS De Linde uit Zarren op ‘kraambezoek’.© Thijs Pattyn

“We konden het koppel zien op een smartphone die bevestigd was op een telescoop”, zegt de negenjarige Casil Volcke uit Handzame. “De kuikens zitten te diep in het nest, maar ik kon wel de scherpe snavels zien van de ouders. Het zijn mooie grote vogels.”

Kinderlijke verwondering

Vol verwondering keken de kinderen naar de handen van Guido terwijl hij toont hoe groot deze zeearenden zijn. “Ze hebben een vleugelspanwijdte van 2,5 meter en komen tot wel 1 meter hoog wanneer ze op de grond zitten.” In het weekend passeren honderden mensen. “We zijn erop voorzien”, aldus Guido. “Vrijwilligers van Natuurpunt lossen elkaar beurtelings af met een telescoop op de brug van De Blankaart. Daar kan iedereen deze mythische vogels van dichtbij aanschouwen.”

De negenjarige Casil Volcke uit Handzame. (links).© Thijs Pattyn

© Thijs Pattyn

© Thijs Pattyn

© Thijs Pattyn

© Thijs Pattyn

© Thijs Pattyn

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen