McLaren-CEO Zak Brown, die contract verlengt, heeft duidelijke boodschap voor FIA na recente onderzoeken en schandalen: “We leven niet meer in 1984”

© AP

McLaren-baas Zak Brown heeft de internationale autosportfederatie FIA opgeroepen tot meer openheid over recente onderzoeken. Dat liet de Amerikaan weten tijdens de persconferentie van teambazen bij de Grand Prix van Australië die dit weekend verreden wordt. McLaren bevestigde in de marge eveneens dat het contract van hun CEO opengebroken wordt tot 2030.

Quinten Torfs
Bron: BELGA en De Telegraaf

“We leven in 2024 en niet meer in 1984, wat betekent dat totale transparantie nodig is”, zei de Amerikaan tijdens het persmoment in aanloop naar de derde manche van het wereldkampioenschap. “De sport komt niet verder als belangrijke vragen onbeantwoord blijven.”

“Ik erken dat vertrouwelijkheid bij interne onderzoeken belangrijk is, maar de mensen moeten vertrouwen hebben in de procedures van de FIA”, aldus Brown “Mensen moeten weten dat kwesties onafhankelijk worden onderzocht en dat alle partijen zijn gehoord.”

De FIA sprak eerder deze week voorzitter Mohammed Ben Sulayem vrij van vermeende inmenging in twee races, maar de FIA gaf nauwelijks een toelichting op de uitspraak en weigerde commentaar te geven. Kort daarna diende Susie Wolff, de echtgenote van Mercedes-teambaas Toto Wolff, een strafrechtelijke klacht in tegen de FIA. Ze beweert dat haar reputatie is geschaad door een onderzoek naar belangenverstrengeling. Ook hierover gaf de FIA geen enkele uitleg.

De federatie heeft evenmin iets gemeld over de klacht die de werkneemsters van Red Bull zou hebben ingediend bij FIA. De vrouw is volgens diverse media geschorst door Red Bull en in beroep gegaan tegen de vrijspraak van Red Bull-teambaas Christian Horner van grensoverschrijdend gedrag.

Contractverlenging

De 52-jarige Brown is bij McLaren de opvolger van de legendarische Ron Dennis, die eind 2016 na een machtsstrijd met de aandeelhouders tot een aftreden werd gedwongen. “Ik ben heel tevreden dat ik McLaren Racing mag blijven leiden, en zo deel mag blijven uitmaken van een raceteam met zo’n geschiedenis”, zegt Brown.

Afgelopen seizoen eindigde McLaren als vierde in het WK voor constructeurs. De Engelsman Lando Norris en de Australiër Oscar Piastri bezetten de zitjes bij de achtvoudige wereldkampioen bij de constructeurs. De Italiaan Andrea Stella is sinds eind 2022 de teambaas.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen