Luister naar

Vooral jonge Ieren stemden voor einde abortusverbod

Nieuws
Ierland schaft het grondwettelijk verbod op abortus af. De uitslag is ‘het hoogtepunt van een stille ­revolutie’, stelt premier Leo Varadkar.
Gerhard Wilts
zaterdag 26 mei 2018 om 20:48

De tegenstanders van opheffing van het verbod erkenden zaterdagmorgen al hun nederlaag. Uit exitpolls bleek dat een onverwacht grote meerderheid – onder wie veel jongeren – ‘ja’ had gezegd tegen aanpassing van de wet en liberalisering van de regels. Circa 66 procent stemde voor afschaffing, terwijl een derde van de stemmers ‘nee’ stemde. Ruim 64 procent van de drie miljoen kiezers bracht zijn stem uit.

Abortus is sinds 1983 verboden in het rooms-katholieke Ierland; alleen als het leven van de moeder gevaar loopt, is abortus toegestaan. Door de verruiming van de wetgeving is het straks toegestaan om een zwangerschap tot twaalf weken te beëindigen. Minister Katherine Zappone van Kind- en Jeugdzaken verwacht dat de wetsaanpassing nog voor het einde van dit jaar is geregeld.

De tegenstemmers reageerden ­teleurgesteld op de uitslag. Peadar Toibin, een van de weinige prolife politici van Sinn Fein, noemde op Twitter het ‘ironisch’ dat uitgerekend op de Internationale Dag voor Vermiste Kinderen de Ierse bevolking in meerderheid instemt met abortus. Ruth Cullen van de anti-abortusgroep Love Both zei dat ‘deze omslag helaas de weg effent voor een abortusbeleid dat niets te maken heeft met gezondheidszorg’.

Save the 8th, de groep die het nee-kamp aanvoerde, sprak in een verklaring van een ‘tragedie van historische proporties’. De naam van de groep verwijst naar het achtste amendement van de Ierse grondwet, waarin staat dat abortus alleen is toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is. Save the 8th accepteert de uitslag, maar beloofde zich te blijven verzetten tegen ‘wetgeving die toestaat dat baby’s worden vermoord’ en bedankte ieder die zich heeft ingezet om het verbod te handhaven.

Woordvoerder John McGuirk liet weten dat ‘veel mensen diep verdrietig zijn’ over deze uitslag. Hij had graag een ander resultaat gezien, ‘maar het is duidelijk: de wetswijziging komt erdoor. Ierland erkent niet langer het recht op leven voor het ongeboren kind.’

Voorstanders van opheffing van het abortusverbod reageerden verheugd. ‘We schrijven geschiedenis’, twitterde premier Varadkar. ‘Het volk heeft gezegd een moderne grondwet voor een modern land te willen.’ De royale steun voor opheffing geeft volgens hem de regering meer armslag om de uitkomst in wetgeving om te zetten.

historisch

De Ierse vicepremier Simon Coveney liet weten trots te zijn op zijn land: ‘Op een dag als deze blijkt hoe machtig de democratie is.’ Orla O’Connor, vicevoorzitter van de groep Together Yes, verklaarde dat de Ierse vrouwen eindelijk hun ‘tweederangspositie’ van zich afgeworpen hebben.

Internationale organisaties juichen de afschaffing van het Ierse abortusverbod toe. Een ‘historisch moment’ voor de vrouwen van Ierland, jubelde het Amerikaanse Centre for Reproductive Rights, ‘dat hoop geeft voor vrouwen wereldwijd’.

Clare Murphy van de Britse organisatie voor consultatiebureaus BPAS riep de regering in Londen op het Ierse voorbeeld te volgen en nu ook in Noord-Ierland abortussen toe te staan. <

Dublin

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het eerste werkbezoek brengt de koning aankomende dinsdag aan een kankerbehandelcentrum. Samen met koningin Camilla zal hij daar medisch specialisten en patiënten ontmoeten.

Koning Charles pakt zijn werk weer op na kankerdiagnose: 'Enorm dankbaar voor de goede wensen'

De Britse koning Charles hervat volgende week zijn publieke taken buiten de deur. De koning legde zijn publieke werkzaamheden begin februari neer nadat hij had bekendgemaakt kanker te hebben en daarvoor behandeld te worden.

Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid.

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.