© Image Globe

Ex-jeugdvoetbaltrainer veroordeeld voor zedenfeiten, en herviel vrijwel meteen: “Wij zagen onze zoon veranderen”

Kortrijk -

Vrijwel meteen na een eerdere veroordeling voor zedenfeiten, ging een voormalige jeugdvoetbaltrainer opnieuw in de fout. Hij overtuigde minstens zeven jonge slachtoffers om hem naaktbeelden te bezorgen. Het parket drong aan op een effectieve celstraf van zes jaar.

Jonathan Folens

Y.D. (26) kreeg op 28 september 2022 een voorwaardelijke celstraf van drie jaar voor nagenoeg identieke feiten als waarvoor hij zich nu opnieuw moet verantwoorden. Hij moest zich van de rechter laten begeleiden en kreeg een verbod op sociale media.

De man herviel echter vrijwel meteen in zijn oude gewoonten. Volgens zijn advocaat kreeg hij niet de juiste therapie. Het Openbaar Ministerie sprak dat echter tegen. “Op 13 oktober 2022 was meneer al in behandeling en uit niets viel af te leiden dat hij die de hulp niet toereikend vond”, zei de procureur. “Hij draaide iedereen een rad voor de ogen en was op dat moment al nieuwe feiten aan het plegen.”

Minstens 30 kinderen

De moeder van een twaalfjarige jongen deed begin 2023 aangifte omdat haar zoon benaderd werd door Y.D. Er volgde een nieuw onderzoek en bij de huiszoeking vond de politie ruim 1.200 foto’s en video’s van kindermisbruik. Het ging om minstens 30 kinderen waarvan er zeven geïdentificeerd konden worden.

De beklaagde ging bij hen allen op dezelfde manier te werk. Hij ontmoette hen in online videospelletjes, voegde hen toe op sociale media en overtuigde hen om naaktbeelden te sturen. Vervolgens dreigde hij om die te verspreiden of om alles aan hun ouders te zeggen als ze hem niet meer beelden bezorgden. D. stuurde de slachtoffers zelfs foto’s van hun huis om te bewijzen dat hij hen wist wonen.

Pure horror

“Jij hebt ervoor gezorgd dat al deze kinderen nu een rugzak meedragen”, zei de vader van een van de slachtoffers terwijl hij de dader recht in de ogen keek.

“We hebben onze zoon zien veranderen van een vrolijke jongen naar iemand die met zichzelf geen blijf wist”, getuigde de moeder van een negenjarig slachtoffer. “Tot op vandaag heeft hij een groot schuldgevoel terwijl hij niets fout gedaan heeft. Het is pure horror als ouders. Ik besef dat de beklaagde hulp nodig heeft, maar ik hoop dat hij eerst heel hard gestraft zal worden.”

Y.D. zelf bood zijn excuses aan. “Ik besef dat ik nog meer aan mezelf moet werken. Ik heb nu geleerd hoe ik hulp kan zoeken en vragen. Ik heb al voor mezelf uitgemaakt dat ik de eerste jaren geen smartphone meer wil.”

Vonnis op 4 juni.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer