Olijfboom op terras van studentencafé gaat na een jaar discussie dan toch weg: “Ik begrijp nog altijd niet waarom dit nodig is”

(+) “Als hij zondag niet weg is, grijpen we in”: olijfboom op terras van studentencafé zorgt al jaar voor discussie.© Het Nieuwsblad

Gent -

Een transportfirma heeft vrijdag een loodzware en peperdure olijfboom weggehaald van het terras van café Defoo, in de Gentse studentenbuurt. Die stond niet reglementair en na een jaar discussie was voor het stadsbestuur de maat vol.

Simon Dekaezemaker en Sander Luyten

Nog tot zondagavond had Dries Claeys van den Defooom zijn olijfboom uit het Spaanse Zaragoza te verwijderen van het terras van zijn studentencafé in de Gentse Kazernenstraat. Deed hij dat niet, dan zou het stadsbestuur maandagochtend een speciale firma sturen om de boom op te laden en mee te nemen.

LEES OOK.“Als hij zondag niet weg is, grijpen we in”: olijfboom op terras van studentencafé zorgt al jaar voor discussie

Cafébaas Claeys had ‘Marcel’ – de boom heeft een naam – naast zijn terras gezet, waardoor hij buiten het vergunde terrasgebied stond. Na verschillende waarschuwingen zette Claeys de boom op het terras, maar daardoor schond hij de regels van hoe een terras er moet uitzien in Gent. (Lees verder onder foto)

Cafébaas Dries Claeys zorgt dat zijn boom goed vastzit.© SD

Hoewel hij nooit klachten kreeg van klanten of buurtbewoners, deed Claeys vrijdag toch wat van hem gevraagd werd. Een bevriende transportfirma laadde de boom van 7.000 euro en drie ton met een kraan op een vrachtwagen.

De cafébaas zag het allemaal met lede ogen aan. “Het doet me meer dan ik dacht. Het is zo’n mooie boom. Ik begrijp eigenlijk echt niet waarom hij weg moet. Ik kan hem gelukkig tijdelijk bij een vriend stockeren.” Buren kwamen Claeys een hart onder de riem steken. Wat hij met de vrijgekomen plaats op zijn terras gaat doen, weet de cafébaas nog niet.

In een reactie zegt bevoegd schepen Filip Watteeuw (Groen) dat de regels over terrassen voor iedereen gelijk zijn. “Meneer Claeys heeft zijn vergunning niet gerespecteerd en gedurende meer dan een jaar alle waarschuwingen naast zich neergelegd. De manier waarop hij zich heeft gedragen, is een slag in het gezicht van iedereen die zich wél aan de regels houdt.”

© SD

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen