‘Superman’ Miguel Angel Lopez vrijgesproken na vermeend dopinggebruik bij gebrek aan bewijs

Miguel Angel Lopez in de Giro van 2022.© AFP

Het Hof van Arbitrage voor Sport (TAS) is van oordeel dat Miguel Angel Lopez geen doping heeft gebruikt in aanloop naar de Giro d’Italia van 2022. De Colombiaanse renner werd eind juli 2023 door de Internationale Wielerunie (UCI) tijdelijk op non-actief gezet voor het bezit van verboden middelen, maar wordt nu vrijgesproken. Zo meldt de Spaanse krant AS.

Quinten Torfs

Begin februari van dit jaar kwamen de Spaanse kranten AS en Marca nochtans met nieuwe bewijzen tegen Lopez in de vorm van een rapport van de Guardia Civil over Operacion Ilex, aangeleverd door ex-team Astana Qazaqstan. Toch wilde de aanklager, toen al, de zaak laten vallen wegens… gebrek aan bewijs. Zo kon er niet worden bepaald voor welke sporter de medicijnen, die bij Lopez aangetroffen werden in ‘22, bedoeld waren en of ze daadwerkelijk gebruikt werden.

De inmiddels 30-jarige Colombiaan werd in december van 2022 dan ook ontslagen door Astana Qazaqstan, nadat er bewijs naar boven zou gekomen zijn omtrent zijn betrokkenheid bij dopingzaak Operacion Ilex, rond de controversiële dokter Marco Maynar, in aanloop naar de Ronde van Italië eerder dat jaar. Opvallend wel: Lopez moest, ondanks zijn vermeende betrokkenheid in het dopingschandaal, al na vier ritten in de Giro opgeven.

Het finale oordeel van het TAS zorgt er nu concreet voor dat de Kazakse formatie zijn salaris van dat jaar alsnog moet betalen.

Nieuw hoofdstuk

Na zijn ontslag bij Astana ging Lopez aan de slag bij het Colombiaanse Team Medellin-EPM en won hij op een niveau of twee lager de ene na de andere wedstrijd. In de Ronde van Colombia won hij bijvoorbeeld acht van de negen ritten en het eindklassement. In het begin van het jaar klopte hij in de vijfde etappe van de Vuelta a San Juan op een aankomst bergop nog Remco Evenepoel.

Lopez zelf was altijd overtuigd van zijn onschuld. Zo beet hij in juli 2023, toen de UCI hem schorste “in afwachting van een definitieve beslissing”, stevig van zich af op sociale media. “Ik zal alle legale wegen uitputten om mijn naam te zuiveren, waarbij ik zal vragen om mijn schorsing per direct op te heffen”, klonk het toen in het kamp van de Colombiaan. Lopez werd inmiddels op de hoogte gebracht van de beslissing van het TAS (Tribunal Arbitral du Sport).

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen