Tijdlijn

Hoe de zaak-Meeuws het einde
van het kartel inluidde

17 januari 2018Andy Stevens

Beschuldigingen over financieel geknoei van enkele jaren geleden hebben de Antwerpse SP.A-topper Tom Meeuws uiteindelijk de das omgedaan. Het bleek het schandaal te veel voor Groen, dat de stekker trekt uit de lijst 'Samen' die het met de Antwerpse socialisten vormde. Hoe is het zover kunnen komen? Een overzicht.

Tijdlijn: het hobbelige parcours van Tom Meeuws

  • Tom Meeuws neemt ontslag als directeur van de dienst Samen Leven van de stad Antwerpen. Net als veel andere topambtenaren verlaat Meeuws de Antwerpse administratie na de gemeenteraadsverkiezingen en de bijhorende coalitiewissel. Hij gaat aan de slag als directeur van De Lijn Antwerpen.
  • Geheel onverwacht vertrekt Meeuws bij De Lijn. Het ontslag komt er ‘in onderling overleg’, maar er wordt gefluisterd dat het niet boterde tussen Meeuws en de nieuwe voorzitter van De Lijn, de N-VA’er Marc Descheemaecker. De ware toedracht blijft onbekend: het ontslag bevat een geheimhoudingsclausule, waardoor De Lijn noch Meeuws er verder met een woord over mogen reppen. Meeuws gaat aan de slag als consulent.
  • Ruim op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen schuift de Antwerpse SP.A Tom Meeuws naar voren als nieuwe voorzitter en kopman. Sinds de nederlaag van oud-burgemeester Patrick Janssens in 2012 is de Antwerpse SP.A sterk verdeeld. Meeuws moet daar verandering in breng. ‘Een absolute topper in wording’, wordt over hem gezegd.
  • Een jaar voor de verkiezingen bundelen de Antwerpse afdelingen van Groen en SP.A hun krachten en houden ze de kartellijst ‘Samen’ boven de doopvont. Groen-kopman Wouter Van Besien trekt de lijst, voormalig politiecommissaris Jinnih Beels staat als onafhankelijke op de tweede plaats. De derde plaats is voor SP.A-voorzitter Tom Meeuws.
  • Het Antwerpse stadsbestuur komt in woelig water wanneer beelden opduiken van burgemeester De Wever die met een aantal schepenen aanwezig is op een verjaardagsfeestje van Erik Van der Paal, baas van de belangrijke bouwpromotor Land Invest. In een vlammend opiniestuk in De Morgen haalt Meeuws uit naar de ‘immocratie die door het stadsbestuur is geïnstalleerd’. ‘Wie in Antwerpen de stedenbouwkundige voorschriften aan zijn laars wil lappen, klopt maar beter aan bij het stadsbestuur’, schrijft Meeuws. De Antwerpse SP.A dient ook een klacht in bij het stedelijk integriteitsbureau.
  • Het beschuldigend vingertje van Meeuws komt als een boemerang terug in zijn gezicht. Al snel blijkt dat Meeuws in zijn hoedanigheid van consultant zélf had getafeld met Erik Van der Paal van Land Invest. Nota bene in hetzelfde restaurant waar Van der Paal zijn verjaardagsfeestje hield met het Antwerpse college. ‘Ik zie het probleem niet’, zegt Meeuws daar initieel over. ‘Ik bekleed momenteel geen politiek mandaat’.
  • Alsof het diner van Meeuws met Van der Paal nog niet genoeg is, pakken een aantal nieuwssites uit met gelekte Whatsappberichten op tussen Meeuws en een vertegenwoordiger van Land Invest. ‘Kameraad’, schrijft de SP.A-kopman, ‘het valt je hopelijk op dat ik niet spreek over jullie projecten.’ Meeuws zegt ook het graag uit te leggen ‘op een gezellig moment’. Via zijn woordvoerder laat Meeuws weten zijn contacten met de vastgoedsector te zullen beperken ‘om zich volledig aan de politiek te wijden’.
  • Groen-kopstuk Wouter Van Besien, roept zijn SP.A-collega Meeuws op het matje. De plooien worden gladgestreken. SP.A-voorzitter John Crombez erkent dat zijn Antwerpse boegbeeld ‘een inschattingsfout heeft gemaakt’.
  • Meeuws is nauwelijks bekomen van de vastgoedheisa wanneer Het Laatste Nieuws uitpakt met details over zijn ontslag bij De Lijn in 2015. Dat blijkt toch niet zo in 'onderling overleg' gebeurd te zijn als iedereen wil doen uitschijnen. Meeuws deed er grotere uitgaven dan zijn bevoegdheid toeliet, en wordt beschuldigd van financieel geknoei.
  • Meeuws beseft dat zijn positie onhoudbaar is geworden en stapt op als kandidaat voor de eenheidslijst Samen. De SP.A beraadt zich nog over zijn positie, maar Samen-lijsttrekker Wouter Van Besien zegt alvast ‘respect te hebben voor die persoonlijke beslissing van Tom’.
  • In De Afspraak op Canvas is SP.A-voorzitter Crombez scherp voor Marc Descheemaecker (N-VA), voorzitter van de raad van bestuur bij De Lijn: ‘Hij kan de enige zijn die dingen in krant heeft gebracht, met de bedoeling Tom Meeuws te beschadigen’, zegt Crombez. ‘Het is informatie die bijna niemand anders kan hebben.’ Descheemaecker ontkent: ‘Crombez zit met een probleem. Hij moet daar niet het mijne van proberen te maken.’
  • Na een marathonvergadering besluit de Antwerpse SP.A het ontslag van zijn voorzitter niet te aanvaarden. Een geëmotioneerde Meeuws geeft een persconferentie, omringd door zijn ploeg: ‘Wij zijn ervan overtuigd dat wij niet zullen meedoen aan deze moddercampagne. In deze stad moet het wat minder gaan over wie bestuurt, maar over waar we naartoe gaan.’
  • Na een nationale vergadering over de toekomst van de kartellijst in Antwerpen, beslist Groen om de stekker uit het project te trekken. 'We betreuren dat de Antwerpse SP.A niet de partner is gebleken waarop we hadden gehoopt', staat te lezen in een mededeling.
  • 'Dit is een nooit geziene, grensverleggende, persoonlijk gerichte lastercampagne', zegt een trieste Meeuws op een inderhaast bij elkaar geroepen persconferentie. 'Ik zal blijven vechten, samen met Wouter (Van Besien, nvdr.). Helaas is dat niet meer onder hetzelfde dak', zegt hij nog. Meeuws overweegt ook ernstig om een klacht in te dienen tegen De Lijn, zodat hij transparantie zou kunnen verschaffen.

 

Meer over Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Niet te missen in DS+